ВЕСТИЕКОНОМИЈАМАКЕДОНИЈА

На угостителите во Македонија им фалат 20.000 работници, се бараат Турци!

Земјава остана без кадар во угостителството. Нашите работници од овој сектор заминуваат масовно на работа во странство и доколку оваа слика не се промени, тогаш за една година, половина од рестораните и хотелите ќе стават клуч на врата, алармираат од туристичко- угостителската комора. За да се надополни недостигот од кадар, угостителите нашле вкупно пет илјади келнери, садоперачи, рецепционери и собарки од Турција да дојдат на работа во земјава. Но, тие бараат Македонија да им овозможи вработување под истите услови како и за нашите граѓани.

Advertisements

„Од 50 до 60 проценти од тековните објекти ќе се затворат. Не пет илјади, 20 илјади ни фалат… Овие пет е да се изгасне пожарот. Фалат готвачи, помошници готвачи, садопери, рецепционери, собарки, пет илјади е ургентно…“, вели Аркан Керим, претседател на Туристичко- угостителската комора.

Земјава не е примамлива за туристички работници од Србија и Албанија бидејќи тие најчесто работат на јадранското приморје или во Грција. Оваа година во најголем дел македонските работници заминаа на сезонска работа во Хрватска каде поради недостиг на кадар, платата достигна и до 2.000 евра.

Андреа Чобанова

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button