МЕТРОПОЛ

Нов вид хибридна храна – говедски клетки во зрна ориз!

Во обид да го решат еколошкиот проблем предизвикан од растечкото глобално население и производството на храна, корејски научници развија иновативен пристап кон месото одгледано во лабораторија. Наместо традиционалните методи, тие создадоа хибридна храна, одгледувајќи говедски маснотии и мускулни клетки во зрната ориз.

Биомолекуларниот инженер Сохјеон Парк од Универзитетот Јонсеи замислува иднина каде смесата, слична на мешавина од мелено месо и ориз, би можела да го намали притисокот од побарувачката на храна.

Замислете да ги добиваме сите хранливи материи што ни се потребни од протеинскиот ориз, истакнува Парк, нагласувајќи ги нутритивните придобивки од овој хибрид.

Оризот, кој вообичаено содржи 80 проценти скроб, може да послужи како одличен супстрат за животинските клетки одгледувани во лабораторија, за развој на ткивото. Добиениот хибриден ориз покажа 8% повеќе протеини и 7% повеќе масти од нетретираниот ориз.

Истражувањето е објавено во списанието „Matter“.

Клучно, хибридното производство на ориз се покажа како еколошки поодржливо и поекономично во споредба со традиционалното производство на говедско месо. Тимот пресметал дека производството на хибриден ориз создава само 6,27 килограми јаглерод диоксид на 100 грама протеини, додека производството на говедско месо за истата количина ослободува 49,89 килограми CO2. Дополнително, се проценува дека хибридниот ориз ќе ги чини потрошувачите околу 15 отсто од цената на говедското месо по килограм.

Значајно е тоа што вкусот на оризот се променил, добивајќи различни ароми на говедско месо. Научниците веруваат дека овие варијации би можеле да бидат интригантни за кулинарски експерименти. Иако процесот на производство треба да се подобри за да се намали времето на производство, научниците гледаат огромен потенцијал за оваа хибридна храна базирана на житарки.

„Не очекував дека клетките ќе растат толку добро во оризот. Сега ги гледам можностите за оваа хибридна храна базирана на жито. Еден ден, тоа би можело да послужи како помош во храна за областите погодени од глад, воени оброци или дури и вселенска храна“, рече Парк.

 

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button