ВЕСТИСВЕТ

Нови правила за влез во Швајцарија, Белгија и Австрија

Поради големиот број на заболени, Швајцарија, Белгија и Австрија имаат нови КОВИД-19 правила за патници кои влегуваат во нивните земји.

Advertisements

Како што информираше вчера Министерството за надворешни работи, нашите граѓани може слободно да патуваат во Швајцарија, но само со потврда за примени две дози од вакцина и пополнет онлајн формулар.

За тие кои патуваат во Белгија и Австрија е задолжителен карантин, освен ако се приложи доказ за извршена целосна вакцинација или за прележаност на болеста.

-За Швајцарија повеќе не е во сила забраната за влез на државјани од трети земји, вклучително и од Република Северна Македонија, заради туристички или било каков друг вид престој, но само со потврда/сертификат за примени 2 дози од вакцина. Условот за поседување на негативен тест (ПЦР или Антиген), повеќе не се прифаќа како основ за влез за оваа категорија лица, соопштија од МНР.

Белгиската Влада пак, воведува карантин за невакцинираните патници кои во Белгија ќе влегуваат од т.н. „црвените зони“, меѓу кои е и Северна Македонија.

Оние кои не се целосно вакцинирани или немаат сертификат за прележана болест, по пристигнувањето во Белгија од „црвената зона“, мора да поминат 10-дневен период на карантин. Карантинот може да се скрати ако резултатот од дополнителниот тестот на седмиот ден е негативен.

Одлуката доаѓа поради зголемениот број на нови Ковид-19 пациенти во болниците во регионот на главниот град и пошироко во Белгија.

При влез во Австрија, мора да се обезбеди еден од следните докази – доказ за вакцинација или доказ за прележан KОВИД-19, што преставува единствен начин да се избегне карантин од 10 дена, што може да биде прекинат по пет дена со нов негативен резултат на ПЦР тест.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button