Нутриционисти: Прекумерната употреба на белиот леб предизвикува дијабетес и гојазност
Нутриционисти: Прекумерната употреба на белиот леб предизвикува дијабетес и гојазност

Прекумерното конзумирање бел леб и пецива често може да биде штетно по здравјето, предупредуваат експертите. Меѓу другото, може да предизвика дијабетес и дебелина.
„Белиот леб во земјите во развој, зборуваме за Балканот, главно се консумира во преголеми количини, повеќе отколку што треба, во споредба со развиените земји. Лебот што се произведува кај нас е полн со адитиви. Немаме поим колку адитиви се додадени и тие можат да бидат штетни за децата и возрасните. Секогаш кога можеме треба да подготвиме лепче дома и тоа ќе биде подобро не само за џебот туку и за здравјето“, изјави Валбона Кадриу, нутриционист/диететичар.
„Една од најчестите и најпроблематични болести е дијабетесот, кој се смета за пандемија на векот, дијабетес тип 2 и обезноста, за жал, тие се предизвикани од неквалитетна конзумација на храна и недостаток на физичка активност. Имаме тренд на зголемување на дијабетесот и обезноста, особено во последните 30 години, бројот на луѓе кои страдаат од обезитет и дијабетес е речиси тројно зголемен, а причина број еден е лошата исхрана, лошите навики во исхраната, но и седечкиот живот.
Во меѓувреме, граѓаните анкетирани од АЛСАТ велат дека за нив лебот на трпезата е неопходен.
Граѓанин „Лебот сами го правиме. Колку леб консумирате дневно? За нашето семејство. Тројца сме, леб и пол дневно. Секако дека е многу, но кога нема ништо друго, тогаш е доволно“, нагласи Ирфан Ахмети, ендокринолог.
„Понекогаш јадеме еден леб, понекогаш два. Купуваме повеќе отколку што месиме. Почесто го заменуваме со црн леб“, рече еден граѓанин.
Лебот, особено белиот леб, се троши многу помалку во европските земји./Алсат.мк
Вјолца Алити