ВЕСТИЕКОНОМИЈА

Од утрe се враќа евтината тарифа за струја

Од 1 декември се враќа евтината дневна тарифа за струја. Оваа одлука ја донесе Регулаторната комисија за енергетика. Бесплатната цена ќе важи од 13:00 до 15:00 часот и ќе биде достапна за околу 170.000 потрошувачи кои имаат дигитални броила и оние кои имаат непречен пристап до броилата на ЕВН. Сите останати ќе ја имаат оваа опција до крајот на месецот, бидејќи екипите на ЕВН ќе ги коригираат тајмерите.

„Од утре и официјално се враќа евтината тарифа за домаќинствата. Кога беше отстранета во декември 2021 година, тоа беше во услови кога имавме цена на струјата од 300-400 евра за мегават час и во текот на денот достигнуваше и до 500, 600, 700 евра. Овие трошоци едноставно не можеа да си ги дозволиме. Бевме принудени да ја откажеме, но потоа ветивме – во првиот момент кога ќе се создадат технички и пазарни услови ќе ја вратиме бесплатната стапка“, наведуваат од РКЕ.

Според РКЕ, одлуката за враќање на евтината дневна стапка се смета за значајна мерка во контекст на економските и енергетските предизвици со кои се соочува земјата.

Од ЕВН велат дека се очекува промената позитивно да се одрази на потрошувачите, овозможувајќи им да ги намалат трошоците за електрична енергија преку поволни цени во наведениот период од денот. Според оваа компанија, оваа мерка се очекува да придонесе за подобро управување со енергетските ресурси и помош во областа на енергетската ефикасност во земјава.

Електродистрибуција поседува 170.000 броила со далечинска комуникација и 650.000 обични броила кои треба да се сетираат на лице место. Броилата ќе се сетираат уште во првиот месец (декември), освен недостапните кои ќе се сетираат во наредниот период. Од 1-ви декември ќе влегува во сила новиот тарифен систем, а тогаш ќе започне и сетирањето на броилата, соопштуваат од ЕВН.

Со враќањето на дневната евтина цена за 2 часа од 13-15 часот,евтина струја ќе има вкупно 11 часа во рок од 24 часа, вклучувајќи ја и ноќната цена од 22 до 07 часот.

Аднан Ќаили

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button