ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Општина Сарај ќе ги отстрани приколките покрај езерото Треска

Во рок од два месеци, приколките во близина на езерото Треска треба да бидат отстранети. Оваа наредба општината Сарај им ја соопшти на сопствениците на приколки кои долги години се закупци на ова место. Сепак, сопствениците не се согласуваат со ваквата одлука на општината барајќи решение за проблемот а во вторник најавија протести.

Првиот човек на Сарај, Блерим Беџети за Алсат изјави дека е категоричен во одлуката за отстранување на кампинг приколките. Тој додаде дека чистењето на овој дел има врска со прогласување на бесплатна туристичка област на езерото Треска.

 „Не станува збор за викенд- кампови, туку за злоупотреба на ситуацијата и фактичката состојба е многу влошена и нема услови да постојат. Според урбанистичкиот план, треба да биде чист за да се прогласи за бесплатна туристичка зона. Нормално, не е проблем да се зборува, но тоа е завршена работа и досега над 20 кампови се отстранети од таму, денеска и секој ден се отстрануваат“.

Според здружението на кампери, во моментов има над 500 приколки во близина на езерото Треска, од кои над 350 се активни.

Melihate Rustemi

 

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button