ВЕСТИСВЕТ

Пахор и Путин воведуваат Ден на словенечко-руско пријателство

Претседателите на Словенија и Русија Борут Пахор и Владимир Путин во телефонски разговор се согласија дека денот на церемонијата во руската капела под алпскиот премин Вршич во Словенија да биде Ден на словенечко-руско пријателство. Руската капела е изградена во 1916 година од руски воени заробеници во спомен на 110 паднати соборци кои ги однесе лавината за време на изградбата на патот преку Вршич (1.611 метри надморска височина) за австриските сили во Првата светска војна. За време на реконструкцијата на патот во 1937 година, остатоците од телата на многу руски затвореници беа пронајдени и закопани во костурницата покрај дрвената капела, која беше обновена во 2006 година.

Advertisements
Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button