СВЕТ

По Авганистан, Бајден објави дека американските сили ќе се повлечат од Ирак до крајот на годината

Претседателот Џозеф Бајден најави дека американската воена мисија во Ирак ќе заврши до крајот на годината и посочи дека оваа одлука повеќе ја рефлектира реалноста на теренот отколку големите промени во американската надворешна политика.

Advertisements

Дури и пред Бајден да го преземе претседателското место, главниот фокус на Соединетите држави беше да им пружат помош на ирачките сили, а не да водат војна во нивно име, но американскиот претседател не прецизираше дали планира да го намали американскиот контингент во Ирак, која сега брои околу 2.500 војници.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button