ВЕСТИЕКОНОМИЈА

Протест на пензионерите пред Владата

Пензионери од цела држава протестираа пред Владата. Тие бараат линеарно зголемување од 3.500 денари за сите пензии, а најниската пензија да биде 18.000 денари. Тие побараа и оставка од министерката за труд Тренчевска.

„Не ни ги покачуваат пензиите, не понижуваат и не запоставуваат, 3.500 денари ви изгледаат премногу, дури и 20.000 денари минимални пензии ви изгледаат премногу. Но, за нив 78%…, од градоначалниците на општините до претседателот“, вели еден пензионер од Тетово.

Тие порачаа дека се незадоволни и од челниците на Сојузот на пензионери, дури најавуваат формирање на ново Здружение

Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска најави дека до крајот на месецов очекува конкретни предлози во однос на пензиите, со фокус на пензионерите кои земаат помалку.

Алсат

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button