ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Стратегијата на министерот Алиу не се очекува да го реши проблемот со злоупотребата на балансерот

Иако беа изготвени нови стратегии, Министерството за администрација не го вклучи механизмот за балансирање во овие планови. Според нив, се прават дополнителни технички анализи колку балансерот е злоупотребен од државните институции, ангажирајќи кандидати со лажни изјави. Министерот Азир Алиу признава дека секаде се злоупотребува балансерот, но и со отстранување на овој механизам, проблемот не би требало да се реши бидејќи размислувањето на граѓаните е да манипулираат со кој било систем само за да стигнат до државна работа. Алиу рече дека никој во светот не ја менува етничката припадност за еден ден за работа, тоа се случува само во Северна Македонија.

„Не верувам дека во европските земји може да се најде граѓанин кој во еден ден ја менува својата националност само за да стане дел од некоја институција. Сметам дека тоа е навреда за институцијата и за овие граѓани кои ја прават оваа акција. Ова доволно говори за формата и професионалноста, моралот и етиката што ги имаат овие граѓани. Имајќи го предвид ваквиот менталитет на граѓаните, нужно ќе најдеме начин балансерот со закон да го замениме со некоја друга форма и методологија“, рече Алиу.

Според законот, конкурсот за државни службеници и јавна администрација го објавува Агенцијата за администрација врз основа на барањата на соодветна институција со соодветни квалификации за работното место. Но, условот за правична и соодветна застапеност го додава министерот за информатичко општество и администрација, практикувајќи го механизмот за балансирање. Од Агенцијата за администрација велат дека постапиле според законот.

„Немаме законско право да спречиме некој да се изјасни за својата етничка припадност. Во моментов немаме решение за промена на балансерот со некоја нова методологија“, велат од Агенцијата за администрација.

Злоупотребата на балансерот е направена низ годините, речиси во сите државни институции кога се во прашање 20 отсто од местата резервирани за Албанци и други.

Аднан Ќаили

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button