ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Рокот за договор помеѓу СОНК и Владата истекува во среда

Утре се очекува да биде склучен договор меѓу Министерството за образование и СОНК, кој треба да биде одлучувачки дали штрајкот повторно ќе се активира или не. Министерот за образование Јетон Шаќири рече дека позициите на страните се приближени, но без конкретна одлука. Шаќири не ја исклучува можноста учебната година да заврши на 10 јуни, но според него преостанатиот материјал ќе се надомести на почетокот на следната учебна година.

Advertisements

Градоначалникот на Охрид Кирил Пецаков рече дека сите вработени во оваа општина кои штрајкуваа ќе земаат целосни плати без разлика на одлуката на надлежните министерства.

Минатата недела СОНК имаше средба со министерката за труд и социјална политика, која најави дека вработените во градинките кои штрајкувале нема да земат целосни плати за април. Таа додаде дека се бара законско решение за надоместување на неисплатените плати во наредните месеци.

Мелихате Рустеми

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button