ВЕСТИРЕГИОН

Русија и Кина предлагаат укинување на високиот претставник во БиХ

Русија и Кина пред Советот за безбедност на Обединетите нации претставија нацрт-резолуција со која на меѓународниот висок претставник во Босна и Херцеговина веднаш ќе му се одземе овластувањето да го надгледува спроведувањето на мировниот договор од 1995 година со кој се стави крај на војната, а оваа позиција да се укине во рок од две години. Во кратката нацрт-резолуција, до којашто дојде Асошиејтед прес, се вели дека овластувањата дадени на високиот претставник „повеќе не се потребни со оглед на напредокот постигнат од босанските страни“. Нацртот го поддржува назначувањето на високиот претставник Кристијан Шмит од Германија „до 31 јули 2022 година, кога се очекува затворање на Кабинетот на високиот претставник (ОХР)“.

Advertisements
Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button