ВЕСТИСВЕТ

САД и Русија престанаа да разменуваат податоци за нуклеарното оружје

САД и Русија престанаа да разменуваат податоци за нуклеарното оружје што го правеа според новиот договор СТАРТ за ограничување на нуклеарниот арсенали (Нов СТАРТ), последниот таков договор меѓу двете земји.

Официјални лица во Белата куќа, Пентагон и Стејт департментот вчера рекоа дека САД и ги понудиле информациите на Русија дури и откако претседателот Владимир Путин ја повлече Русија од договорот минатиот месец, но Москва го извести Вашингтон дека нема да му ги даде своите податоци.

Затоа, „поради неусогласеност на Русија со обврските од тој договор, САД нема да ги достават своите податоци на Русија, со цел да ја охрабрат Русија да се врати на своите договорни обврски“, изјави за новинарите претставникот на Стејт департментот Ведант Пател.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button