ВЕСТИЗДРАВСТВО

Што кога Вашето дете не ја изговара правилно буквата “Р“ ?

Логопедите порачуваат дека до петтата година детето треба да ги изговара правилно сите гласови од буквите, а доколу има проблеми, најверојатно му е потребна мала професионална помош.

Често, децата имаат проблеми со изговарање на буквата “Р“. Неправилната артикулација е пореметување во говорот која се изговараат поединечни гласови како Р, Л, Ж, З, Ѕ.

- Advertisement -

Детето може да изговара глас за таа буква, но не со задоволувачки квалитет.  Логопедите порачуваат родителите да прават вежби со своите деца и да им ги изговараат зборовите точно, како на пример: “Млеко“, а не “Меко“, како што практикуваат многу родители бидејќи тоа им звучи “слатко“. Но и да им кажуваат песнички со зборови како трактор, чичо, ѕвонче итн.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button