ВЕСТИЗДРАВСТВО

Што се случува ако пиете јаболков оцет на празен желудник?

Сме слушале за јаболковиот оцет, дека е полн со влакна и хранливи материи.

Advertisements

Сето тоа добро звучи, но лоша вест е дека многу од овие верувања не се вистина. Се покажало дека јаболковиот оцет не содржи нималку или мошне малку влакна, витамини и минерали, а не е докажано ниту дека навистина лекува некои здравствени тегоби.

Но, јаболковиот оцет може да помогне кај апсорпцијата на повеќе хранливи материи од храната и сеедно е дали ќе го пиете или изедете како зачин во салатата. Второ, јаболковиот оцет може да го намали шеќерот во крвта кој се крева по јадењето, па поради тоа ја намалува желбата за слатко.

Една студија покажала дека консумирањето на јаболковиот оцет пред јадење ја намалува гликозата во крвта кај пациентите болни од пре-дијабетес, и тоа дури за половина.

На некои работи, сепак, треба да внимавате ако консумирате јаболков оцет. Никако не земајте го на празен желудник. Ако тоа го направите, ќе се чувствувате лошо. Ќе се појави чувство за глад, но на нималку пријатен начин, туку повеќе ќе ви биде мачно.

Најдобро е да го пиете по јадење кога сè уште не сте сосема сити. Тогаш ќе ви помогне да ја намалите желбата за храна и ќе ве спречи да посегнете по остатоците од храната на масата.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button