ВЕСТИЕКОНОМИЈАМАКЕДОНИЈА

Со заем од ЕИБ ќе се реализира гасоводот од грчката граница до Неготино

Европската инвестициска банка (ЕИБ) обезбеди заем од 28,9 милиони евра за изградба на делницата во земјава на гасниот интерконектор со Грција. Заемот од ЕИБ е надополнување на грантот од 12,4 милиони евра од Инвестициската рамка за Западен Балкан (WBIF) за техничка помош и имплементација на проектот.

Advertisements

Договорот за заемот за реализација на делницата долга 68 километри, која почнува од границата близу Гевгелија и завршува близу до Неготино, вчера го потпишаа министерот за финансии Фатмир Бесими и потпретседателката на ЕИБ одговорна за Западен Балкан, Лилјана Павлова. Оваа инвестиција ќе придонесе за диверзификација на енергетските извори и сигурност на снабдувањето со енергија, обезбедувајќи социоекономски развој и интеграција во енергетскиот пазар во регионот и ЕУ.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button