ВЕСТИЕКОНОМИЈА

Светска банка предвидува раст од 2,4 отсто за македонската економија

Македонската економија годинава ќе забележи раст од 2,4 отсто, проценува Светска банка во најновиот извештај за глобалните економски перспективи. Ова е поотимистичко сценарио од есенксото на Меѓународниот монетарен фонд за растот на македонскиот БДП од само 1,4 отсто. Според последните проценки на Светската банка економскиот раст во земјава благо ќе се забрза до 2,7 отсто во 2024 година и 2,9 отсто во 2025 година.

Претходно, во извештајот од јануари на Светска банка, беше посочено дека годинава Северна Македонија ја старуваше како лидер во регионот по раст на инфлацијата.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button