МЕТРОПОЛ

Тектонската плоча под Тихиот Океан се распаѓа под влијание на далечни сили

Истражувањето на длабочините на тектониката на плочите е сложен процес на откривање и усовршување, предизвикувајќи ја конвенционалната мудрост дека Земјината кора останува цврста во нејзиното јадро. Една неодамнешна студија фокусирана на четири висорамнини во западниот Тихи Океан сугерира дека овие огромни области не се цврсти плочи, туку ранливи области кои се растргнати од далечни сили во близина на работ на Тихиот Океан.

Расел Пискливек, геофизичар од Универзитетот во Торонто и коавтор на гореспоменатата студија, ја нагласува развојната природа на тектониката на плочите. Теоријата не е впишана во камен и сè уште наоѓаме нови работи, забележува тој.

Еркан Гун, геонаучник и прв автор на студија објавена во списанието Geophysical Research Letters, го истакнува изненадувачкото откритие дека слични геолошки деформации забележани во внатрешноста на континенталните плочи, исто така, се случуваат и во океанските тектонски плочи.

Децениската научна реевалуација на морското дно, иницирана во 1950-тите од океанскиот картограф Мари Тарп, покажа дека океанските басени не се рамни површини. Сонарното мапирање на Тарп откри ровови и масивни планини, особено Средноатлантскиот гребен, предизвикувајќи ги претходните претпоставки.

Спротивно на верувањето дека внатрешноста на океанските плочи останува цврста, една нова студија испитува четири висорамнини – Рајс Шацки, Рајс Хес, Плато Онтонг Јава и Плато Манихики – отфрлајќи ја идејата дека таквите области не се деформираат. Иако овие висорамнини се наоѓаат далеку од границите на плочите, истражувањата сугерираат дека тие се изложени на сили на кинење на работ на пацифичката плоча, каде што се случува субдукција.

Студијата идентификува пукнатини и раседни линии кои се движат паралелно со најблискиот ров, што укажува на кинење на овие висорамнини. Моделирањето на тектонската динамика на плочите за хипотетички висорамнини лоцирани на 750 до 1.500 километри од најблиската зона на субдукција дополнително ги поддржува резултатите, откривајќи дека висорамнините стануваат потенки и се протегаат во текот на милиони години.

Сепак, Гун го признава ограничениот опсег на нивната анализа и се надева дека нивната студија ќе катализира понатамошни напори за истражување и собирање податоци.

Испраќањето истражувачки бродови за собирање податоци е голем напор, така што всушност се надеваме дека нашата работа ќе го привлече вниманието кон висорамнините и ќе се соберат повеќе податоци, рече тој на крајот.

Извор: Science Alert

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button