МАКЕДОНИЈА

Царовска: Стипендии за учениците запишани во дуално образование

Сите ученици запишани во тригодишните дуални паралелки ќе добијат стипендии, додека за оние од четиригодишните паралелки услов ќе биде успехот покажан во основното образование. Информациите ги објасни министерката за образование, Мила Царовска, во своето вечерашно гостување во емисијата „360 Степени“.

Advertisements

„Оние коишто се во четиригодишните сепак, треба да постигнат еден минимум, мислам 3,5 просек, којшто го имале во основното образование, но сметам дека тоа се речиси и сите ученици коишто ќе бидат во дуални паралелки. Тоа се некаде 2.000 ученици коишто ќе добијат стипендии во висина од 3.500 денари за целиот период на учење, 9 месеци, четири години или три години, зависи каков профил ќе одберат“, рече Царовска.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button