ВЕСТИЗДРАВСТВОМАКЕДОНИЈА

Вакцинирањето со кинеските вакцини започнува во вторник

Имунизацијата со 200.000 кинески вакцини кои пристигнаа во земјата денес ќе започне во вторник. Со нив ќе се вакцинираат граѓаните кои се пријавиле на веб-страницата „vakcinacija.mk“ како и постарите граѓани кои се пријавиле преку матичните лекари. Покрај кинеската вакцина, на граѓаните ќе им бидат достапни и вакцини од други производители. Министерот за здравство ги повика граѓаните да не избираат одредени вакцини, бидејќи сите се безбедни и ефикасни.

Advertisements

Пред вакцинацијата, граѓаните се консултираат со медицинскиот персонал ако им е дозволено да ја примат вакцината, врз основа на нивната здравствена состојба.

Над 500.000 дополнителни дози вакцини Ковид 19 се очекува да пристигнат во мај.

Во моментот, вакцинацијата ги избира граѓаните по два основи: според возраста и според професијата како ризик за зараза од Ковид.

Вјолца Алити

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button