ВЕСТИРЕГИОН

Вакцинираните граѓани во Србија ќе добијат парична помош

Сите граѓани во Србија кои се вакцинирале ќе добијат дополнителни 3.000 динари помош, изјави денеска српскиот претседател Александар Вучиќ.

Advertisements

Тој нагласи дека и покрај претходно предвидената помош, сите оние кои се вакцинирани на возраст над 16 години, или кои биле вакцинирани со една или две дози, и сите кои ќе бидат вакцинирани со најмалку една доза до 31 мај, ќе добијат дополнителни 3.000 динари (околу 25 евра) од државата. Вучиќ изјави дека за дополнителната помош се консултирал со премиерката Ана Брнабиќ.

„Не можеме да донесеме негативни дискриминаторски мерки за оние кои не сакаат да се вакцинираат, иако сметам дека е неодговорно и себично да не се вакцинираат. Размислувавме како да ги наградиме луѓето кои покажаа одговорност и решивме да дадеме дополнителни финансиски средства за луѓето кои се вакцинирани“, истакна Вучиќ.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button