ВЕСТИРЕГИОН

Вархеји ќе го претстави пакетот за проширување за 2021 година

Европскиот комесар за соседство и проширување Оливер Вархеји денеска ќе го претстави пакетот за проширување за 2021 година, вклучувајќи извештаи од Европската комисија за земјите кандидати и потенцијалните кандидати за членство во Европската унија. Во својот говор пред членовите на Комисијата за надворешна политика на Европскиот парламент тој се очекува да ја потврди посветеноста на ЕУ кон процесот на проширување, сѐ додека земјите кандидати спроведуваат кредибилни реформи и го почитуваат владеењето на правото.

Advertisements

Пакетот за проширување се усвојува секоја година од ЕК и вклучува проценка на ситуацијата во процесот на пристапување и спроведување на реформите во седум земји кои сакаат да се приклучат на ЕУ. По оценката на Комисијата за реформите во секоја земја во процесот на европска интеграција, известувачите на Комисијата за надворешна политика на Европскиот парламент ќе изготват резолуции за тие земји со заклучоци и препораки од Европскиот парламент.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button