МЕТРОПОЛ

(ВИДЕО) „Perseverance“ сними затемнување на Сонцето на Марс

На почетокот на овој месец, роверот на НАСА „Reverance“ забележа една од месечините на Марс, Фобос, како минува меѓу Црвената планета и Сонцето. Затемнувањето траеше 40 секунди и го сними камерата Mastcam-Z поставена на роверот.

Advertisements

Станува збор за делумно затемнување поради големината на Месечината. Фобос е поголемата марсовска месечина, но сепак е многу мала, поради што никогаш не може да има целосно затемнување на Сонцето на Црвената планета. Дел од Сонцето секогаш ќе „ѕирка“ зад сенките на месечините на Марс.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button