ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

ВМРО ДПМНЕ ќе протестира уште два дена, по што ќе одлучи за понатамошните чекори

ВМРО-ДПМНЕ продолжува со протестите. Македонската опозиција сака да ги види дополнителните анекси на Договорот со Бугарија, за кои вели дека преговарале Заев, Османи и Димитров. Иако најавија дека ќе ги прекинат протестите, ВМРО повторно излезе на улиците. Во меѓувреме, пратеникот Антонио Милошовски, кој е претседател на собраниската Комисија за надворешна политика, свика седница на комисијата во среда, на кој ќе се разгледа процесот на преговори за време на португалското претседателство.

Advertisements

Комисија за надворешна политика “Разгледување на прашањето за претпристапните разговори со ЕУ за време на португалското претседателство, во контекст на Договорот за добрососедство, пријателство и соработка меѓу Република Бугарија и Република Македонија , потпишан на 01.08.2017 година “.

Не се знае дали министерот за надворешни работи Бујар Османи ќе присуствува на седницата на Комисијата поради неговата официјална посета на Словачка, а потоа и на Турција, но опозицијата е решена да ја отвори дискусијата по оваа точка дури и без присуство на министерот за надворешни работи. Деловникот на Собранието не го условува членот на Владата да биде присутен на седницата на работните тела, се додека тој го оправдува своето отсуство. Во меѓувреме, опозицијата не ја објавува својата агенда. Тие ќе протестираат и во вторник, а по седницата на комисијата може да се промени ставот се додека не дознаат за што се преговара. Во спротивно, ВМРО ДПМНЕ се враќа на масовните протести се до исполнување на нивни.

Adrian Kerimi

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button