ВЕСТИМАКЕДОНИЈА

Во општина Сарај беше пуштен во употреба комплексот „Планет

Денешниот ден собраа многу личности на живописниот рид во општина Сарај кој веќе има име. Комплексот „Планет“ ќе биде најновата луксузна населба во Скопје со сите услови за домување и деловно работење. На претставувањето на оваа инвестиција беше презентиран проектот каде покрај индивидуални куќи ќе има и маркети, ресторани, спортски терени, фитнес центри, детски игралишта, надзор 24/7  и поликлиника за здравствени услуги. Креаторот на проектот Валдете Касапи рече дека сонот се остварил за сите жители на областа и пошироко.

Advertisements

„Првично верував и инсистирав на домашните инвеститори дека Блеро Фикс и Валмир Компани се докажани дома и во странство. Ви благодарам и на двајцата за храброста заедно да ја направиме оваа населба. Размислував и за економскиот аспект на земјата, инсистирајќи на тоа дека приходите кружат во земјата во овој комплекс и покрај новите сопственици на овие прекрасни куќи, сигурно ќе вработиме и многу млади луѓе, што ќе се ублажи невработеноста во општината Сарај, во градот Скопје, зошто да не и пошироко “.

На свечената церемонија присуствуваа политички и деловни личности. Инвеститори се две домашни компании, чии сопственици комбинираа капитал и идеи за спроведување на овој проект, кој е прв во земјата од ваква природа.

„Сите знаеме дека во животот работите не се лесни, можеби имате среќа да имате пари и идеи, но без добри пријатели и доволно трпеливост оваа работа немаше да започне“.

„Ако не знаеме пороците на општеството да ги претвориме во вредности, тогаш залудно е печалбата и богатството стекнато таму. Ова достигнување не беше лесна задача, но сега изградивме доверба и знаеме каде е нашиот пат“.

Во овој станбен комплекс се планира да се изградат 142 вили, или 20% од територијата ќе има градби додека 80% од површината на комплексот што е 15 хектари ќе има простор за зеленило. Во овој проект капиталната инвестиција достигнува вредност од 28 милиони евра. Од општина Сарај, каде се наоѓа овој комплекс, велат дека сите објекти ќе бидат обезбедени со соодветни градежни дозволи и дека општината ќе помогне во обезбедувањето инфраструктурни услови. Иако градбата не е позната кога ќе заврши, вилите се продаваат во моментов.

Adnan Qaili

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button