ЕКОНОМИЈАМАКЕДОНИЈА

Воз до Албанија – Еко системот на Охридското езеро „рампа“ за проектот?

Директорот на Македонски железници – Инфраструктура, Хари Локвенец, во своето вечерашно гостување во емисијата „Економски Магазин“ на Алсат рече дека и покрај добрата комуникација со неговите колеги од Албанија, предизвик за изградба на железничка пруга до Бугарија е дел од неопходната инфраструктура која би можела да го загрози езерскиот еко систем.

“За волја на вистината, проблемот не е кај нас, не е на македонска страна, туку е во албанскиот дел, кај пограничната станица која треба да се најдува во малото гратче Лин, на брегот на Охридското езеро и проблемот не е близината на пругата до обалата, туку заканите од градба на логистички центар кој во иднина е закана за еко системот во однос на Охридското езеро, што е една од грижите на УНЕСКО“, рече Локвенец.

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button