ВЕСТИРЕГИОН

Вучиќ: Србија никогаш директно или индиректно нема да го признае Косово, но евентуален судир таму би бил катастрофален за нас

Има јасни обиди за целосна промена на политичката арматура на преговорите за Косово и Метохија, рече претседателот на Србија, Александар Вучиќ, во говорот во Собранието претставувајќи го „Извештајот за преговарачкиот процес со привремените институции на самоуправата во Приштина“, од 15 јуни 2021 година до 1 септември 2022 година.

Advertisements

Вучиќ го започна своето обраќање наведувајќи дека ситуацијата околу Косово е неповолна за Србија, особено по конфликтот во Источна Европа. Тој рече дека Србија никогаш, директно или индиректно, нема да го признае Косово.

„Веднаш да појаснам нешто – Србија нема директно ниту индиректно да ја признае еднострано прогласената независност на Косово ниту да се откаже од својата легитимна борба за државните и националните интереси и од борбата за почитување на меѓународното право“, изјави Вучиќ.

„Тие сакаат да не убедат да тргнеме кон неформално, но суштинско признавање на Косово. Ова ќе биде претставено како подарок од небото и што и да кажеме, ќе имаме тешка ситуација. Не верувам во никаков договор со сегашното албанско раководство, бидејќи тие не сакаат да слушнат ништо друго освен аргументот на сила што беше применет во Србија во 1999 година“, рече Вучиќ.

 

Прикажи повеќе

Related Articles

Back to top button