1 Mars 1966, hera e parë që një anije kozmike njerëzore u ul në një planet tjetër

Sateliti artificial sovjetik Venus-3 u bë sot anija e parë kozmike e lëshuar nga njeriu që u ul në një planet tjetër

Venera-3 ishte një stacion kërkimor shkencor automatik (satelit artificial) i destinuar për kërkime në planetin Venus. U lëshua më 16 nëntor 1965 nga Baikonur në Kazakistanin e sotëm së bashku me anijen kozmike Venus-2 në raketën Molniya. Gjatë fluturimit për në Venus, u hetuan komunikimet radio në distancë, fusha magnetike, rrezatimi kozmik, grimcat me energji të ulët, plazma diellore dhe spektri i saj, si dhe mikrometeorët.

Pas tre muaj e gjysmë fluturimi, më 1 mars 1966, ajo preku Venusin, duke u bërë anija e parë kozmike që u ul në një planet tjetër.

Venus-3 ishte projektuar për të përballuar presionin e lartë atmosferik, por pasi hyri në atmosferën Venusiane humbi çdo kontakt me stacionin e kontrollit në Tokë.

LEXO EDHE:

Back to top button