10 fakte interesante për Egjiptin e lashtë

Ne jemi ende duke zbuluar sekretet e një prej qytetërimeve më të avancuara para erës sonë

Pothuajse çdo ditë egjiptologët na befasojnë me një zbulim ose teori të re të jetës në Egjiptin e lashtë.

Megjithëse kanë kaluar mijëvjeçarë që kur Tutankhamoni, Kleopatra dhe Nefertiti ecën në tokë, ne jemi ende të magjepsur nga piramidat, sarkofagët, portat e lashta dhe mitologjia e lashtë egjiptiane. Si dukej jeta e këtyre njerëzve? Kush i trajtoi, si u zbukuruan, a u dukën vërtet si të paraqitur në muret e piramidave?

Kleopatra

Përveç Tutankhamunit, një nga lidhjet e para me Egjiptin e lashtë ishte Kleopatra VII. Megjithatë, ky sundimtar, ndonëse i lindur në Aleksandri, vjen nga një varg i gjatë maqedonasish që rrjedhin nga Ptolemeu I, një nga togerët më besnikë të Aleksandrit të Madh. Kjo dinasti sundoi Egjiptin nga viti 323 deri në vitin 30 para Krishtit. dhe shumica e sundimtarëve të saj ruajtën kulturën e dashur helene. Në fakt, Kleopatra njihej si një nga anëtarët e parë të kësaj dinastie që fliste egjiptianisht.

Marrëveshja më e vjetër e paqes

Për më shumë se dy shekuj, egjiptianët luftuan kundër Perandorisë Hitete për një copë toke tani në Siri. Ky konflikt i përgjakshëm zgjati shumë dhe asnjëra palë nuk doli si fituese e qartë. Por egjiptianët dhe hititët u përballën gjithashtu me kërcënime nga kombe të tjera, kështu që sundimtarët e atëhershëm Ramses II dhe Hatusili II arritën një traktat paqeje. Kjo i dha fund konfliktit dhe do të thoshte se të dy mbretëritë do të ndihmonin njëra-tjetrën në rast të një pushtimi nga një palë e tretë. Marrëveshja midis egjiptianëve dhe hititëve njihet sot si një nga traktatet më të vjetra të paqes dhe një kopje e saj mund të shihet mbi hyrjen e dhomës së Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara në Nju Jork.

Lojëra sociale

Pas një dite të gjatë dhe të mundimshme përgjatë Nilit, egjiptianët pushuan duke luajtur lojëra në tavolinë. Disa lojëra të ndryshme ishin të njohura në atë kohë, duke përfshirë Mehen dhe Dogs dhe Jackals. Megjithatë, më e njohura nga të gjitha ishte loja e fatit e njohur si Senati. Një argëtim i tillë daton në 3500 para Krishtit. dhe u praktikua në një varkë të gjatë në fund të së cilës ishin vizatuar 30 katrorë. Çdo lojtar kishte një seri pjesësh që lëviznin sipas numrit të treguar në zare ose teknikës së hedhjes së shkopit. Historianët ende po debatojnë për rregullat e sakta të kësaj loje, por nuk ka dyshim se ajo ishte shumë e famshme dhe popullore. Vizatime që përshkruajnë sundimtarët e famshëm egjiptianë duke luajtur lojën janë gjetur në pllaka në varret e tyre.

Të drejtat e grave

Edhe pse konsideroheshin inferiorë ndaj shoqërisë, egjiptianët e lashtë gëzonin pavarësi ligjore dhe financiare. Ata mund të blejnë dhe shesin prona, të jenë anëtarë të jurisë, të lënë testamente dhe të lidhin marrëveshje ligjore. Egjiptianët e lashtë nuk punonin jashtë shtëpisë, por paguheshin aq sa burrat për punën e tyre. Ndryshe nga gratë në Hellasin e lashtë, të cilat ishin në pronësi të burrave të tyre, gratë egjiptiane të seksit më të bukur madje kishin të drejtë të divorcoheshin dhe të martoheshin përsëri. Çiftet egjiptiane gjithashtu mund të nënshkruajnë një dokument të ngjashëm me një marrëveshje paramartesore. Marrëveshje të tilla do të përmbanin një inventar të pasurisë që gruaja ka sjellë në bashkësinë martesore dhe do të garantonte kompensimin në rast divorci.

Të drejtat e punës
Edhe pse ata e konsideronin faraonin si një mishërim të një hyjnie, punëtorët egjiptianë ishin mjaft të lirë të

protestonin nëse nuk ishin të kënaqur me kushtet e punës. Shembulli më i famshëm është greva e punëtorëve në shekullin e 12 para Krishtit. gjatë mbretërimit të Faraonit Ramses III, kur punëtorët e angazhuar në ndërtimin e një nekropoli nuk merrnin pagat e tyre të zakonshme në grurë. Punëtorët thjesht hynë në nekropol dhe tempuj dhe refuzuan të largoheshin nga këto objekte derisa të merrnin pjesën e tyre. Kjo është një nga goditjet e para në histori.

Obeziteti

Sundimtarët egjiptianë shpesh përshkruhen me statuja të ngushta, por ndoshta nuk ishte kështu. Dieta e lashtë egjiptiane përbëhej kryesisht nga birra, verë, bukë dhe mjaltë dhe hulumtimet tregojnë se kjo u reflektua në profesion. Studimet e kryera nga mumiet kanë treguar se shumë sundimtarë egjiptianë ishin obezë dhe disa madje vuanin nga diabeti. Një shembull i mirë është sarkofagu i mbretëreshës Hatshepsut, e cila jetoi në shekullin e 16-të para Krishtit, i cili e përshkruan atë si një figurë të hollë dhe të ndërtuar atletikisht, ndërsa historianët pretendojnë se ajo ishte në të vërtetë e trashë.

Tutankhamoni

Dihet pak për jetën e këtij faraoni i cili vdiq para moshës 20 vjeçare dhe disa historianë pohojnë se ai vdiq në një mënyrë shumë të pazakontë. Skanimi i trupit të këtij sundimtari tregon se ai ishte balsamosur pa zemër apo gjoks. Ky largim drastik nga praktika tradicionale egjiptiane sugjeron se ai mund të ketë pësuar lëndime të tmerrshme para vdekjes së tij. Sipas shumë egjiptologëve, një nga shkaqet e mundshme mund të jetë pickimi i hipopotamit. Dëshmi për këtë janë statujat e gjetura në varrin e Tutankhamun që e tregojnë atë duke hedhur një fuzhnjë. Nëse ky djalë donte vërtet një sport kaq të rrezikshëm, atëherë vdekja e tij mund të ishte rezultat i një gjuetie të dështuar.

Bar

Mjekët e lashtë zakonisht trajtonin pothuajse gjithçka, por mjekët egjiptianë ndonjëherë fokusoheshin në trajtimin e vetëm një pjese të trupit të njeriut. Kjo formë e hershme e specializimit mjekësor u vërejt për herë të parë në vitin 450 para Krishtit, kur Herodoti vuri re këtë fenomen të çuditshëm. Këta ekspertë kishin, si sot, emra të ndryshëm. Dentistët njiheshin si stomatologë, ndërsa termi proktolog fjalë për fjalë do të thotë “rojtar i anusit”.

Kafshët

Në Egjiptin e lashtë, kafshët konsideroheshin si mishërimi i perëndive, kështu që ky është një nga qytetërimet e para që ka kafshë shtëpiake. Ata adhuronin macet që mendohej se kishin lidhje me perëndinë Bastet, por gjithashtu adhuronin skifterët, qentë, luanët dhe babuinët. Shumë nga këto kafshë kishin një vend të veçantë në shtëpinë e lashtë egjiptiane, dhe disa madje u mumifikuan dhe u varrosën me pronarët e tyre. Kafshët ishin gjithashtu ndihmëse, kështu që policia egjiptiane shpesh përdorte qen dhe madje edhe majmunë të stërvitur.

Makeup

Të dy gjinitë mbanin një sasi të madhe grimi, për të cilat ata besonin se u jepnin mbrojtje perëndive Horus dhe Ra. Kozmetika bëhej duke bluar mineralet dhe aksesorët ishin prej druri, kockash dhe fildishi. Gratë gjithashtu i lyenin faqet me të kuqe dhe përdornin këna për të zbukuruar duart dhe thonjtë e tyre. Të dyja gjinitë përdornin parfume me kanellë, vaj dhe rrëshirë. Egjiptianët besonin se përbërja e kozmetikës së tyre kishte fuqi magjike dhe shëruese dhe nuk gabonin plotësisht – hulumtimet kanë treguar se kozmetika me bazë plumbi të përdorura nga njerëzit e Nilit parandalon infeksionet e syve.

LEXO EDHE:

Back to top button