12 shenja se shpirti juaj është i lodhur, jo trupi juaj

12 shenja se shpirti juaj është i lodhur, jo trupi juaj

Kur njerëzit ndihen të rraskapitur, instinkti i tyre i parë është të kontrollojnë shëndetin e tyre. Megjithatë shkaku i rraskapitjes nuk duhet kërkuar gjithmonë te trupi sepse edhe shpirti mund të jetë i lodhur. Të menduarit për të ardhmen tuaj ju bën të ndiheni të tmerruar dhe të pasigurt.

Kur shpirti është i rraskapitur, ju nuk keni një pamje të qartë të së ardhmes, drejtimin tuaj për të ardhmen. Pa një ide se ku po shkoni dhe çfarë po bëni për të arritur atje, do të endeni pa qëllim. Mund të shkaktojë shqetësim të madh. Mendimet për të ardhmen dhe atë që do të vijë shpesh janë dërrmuese dhe të frikshme kur nuk keni plane.

Lodhja e shpirtit ndodh kur nuk arrijmë të kujdesemi siç duhet për veten në një nivel shpirtëror. Është e ngjashme me kujdesin për një llogari bankare, e cila është në ekuilibër nëse nuk nxjerrim më shumë nga ajo se sa futim. Kur bëhet fjalë për shpirtin, ai lodhet kur neglizhojmë nevojat e tij dhe mund të presim të përjetojmë një lloj falimentimi shpirtëror .

Simptomat që mund të tregojnë lodhje të shpirtit

Simptoma fizike si dhimbje të pashpjegueshme – Shpesh kur mendojmë për çështjet e shpirtit, harrojmë se çdo aspekt i qenies sonë është i lidhur. Kjo është arsyeja pse betejat e zemrës dhe shpirtit mund të pasqyrohen në një mënyrë fizike. Ai përfshin gjithashtu ndjenja dhimbjeje dhe tensioni, marramendje, vjellje, shikim të paqartë, dhimbje koke dhe migrenë, dhimbje të pashpjegueshme…

Sulm i lehtë paniku – Kur shpirti është i rraskapitur, ne përpiqemi të gjejmë paqen në atë botë të errët konfuze dhe sfiduese. Mund të çojë në një ndjenjë më të fortë shqetësimi. Një sulm i papritur i ankthit kronik mund të çojë në një sulm të lehtë paniku, shpesh pa paralajmërim ose shpjegim të qartë.

Qëndrueshmëri më e dobët ndaj çdo problemi – Jeta na vendos vazhdimisht sfida dhe ne në rrethana normale kemi forcë të mjaftueshme për t’i përballuar ato. Megjithatë, kur shpirti është i lodhur, ne ndihemi më të dobët dhe më të ngarkuar. Atëherë përballja edhe me problemin më të vogël na duket si të jesh në një arenë me luanë.

Pagjumësia – Ndiheni të shqetësuar gjatë natës dhe nuk mund ta qetësoni mendjen, kështu që nuk mund të bini në gjumë. Nëse arrini të bini në gjumë, keni ëndrra intensive dhe realiste, madje edhe ankthe.

Pavarësisht se sa shumë keni fjetur, ndiheni sërish të rraskapitur – Një gjumë i mirë i natës bën shumë për trupin dhe mendjen, por kur shpirti është i lodhur, as gjumi nuk ju ndihmon. Edhe kur arrin të biesh në gjumë, zgjohesh aq i lodhur sikur të mos kishe fjetur fare.

Një ndjenjë negative hidhërimi, zemërimi ose xhelozie kontrollon mendjen tuaj
– Gjithçka rreth nesh krijohet dhe kontrollohet nga energjia që ndjejmë. Kur shpirti është i lodhur, nuk punon më për të menaxhuar këtë energji në jetën tonë. Si rezultat, energjia negative rritet. Shkakton ndjenja toksike, duke përfshirë zemërimin, frustrimet, hidhërimin, zilinë dhe xhelozinë. Luftoni ato ndjenja sepse ato janë shkatërruese.

Një ndjenjë e thellë vetmie – Shumë njerëz që përjetojnë djegie shpirtërore do të ndihen të larguar nga miqtë dhe anëtarët e familjes. Nuk do të jetë distancë fizike, por mendore, emocionale dhe shpirtërore.

Çorientimi – Kur shpirti është i lodhur, befas mund të ndiheni të shkëputur, sikur nuk jeni në harmoni me botën. Ju mund të ndiheni sikur mendja, trupi dhe shpirti juaj nuk janë në përputhje. Kjo ndjenjë përshkruhet më së miri si çorientim dhe mund të vështirësojë përparimin e mëtejshëm.

Lodhja fizike
 – Kjo është një pikë konfuze për ata që përpiqen të kuptojnë ndryshimin midis rraskapitjes fizike dhe shpirtërore. Shpesh lodhja shpirtërore në fakt shkakton rraskapitje fizike dhe personi ndihet i kulluar dhe i demotivuar.

Konfuzion – Nëse dikush ju pyet se si ndiheni, nuk arrini të përgjigjeni sepse nuk mund ta përshkruani. Në fakt, nuk jeni të sigurt se çfarë ndjeni.

Mendimet për të ardhmen shkaktojnë frikë dhe pasiguri – Kur shpirti është i rraskapitur, ju ndiheni pa qëllim dhe mendimet për të ardhmen janë të frikshme.

Emocionet dhe ndjenjat janë më intensive se kurrë – Ka njerëz që janë shumë të ndjeshëm dhe emocionalë dhe e përjetojnë çdo përvojë thellë dhe pa kufizim, ndërsa të tjerët janë më të mirë në menaxhimin e ndjenjave të tyre. Megjithatë, nëse shpirti është i varfëruar, edhe ata me kontrollin më të madh do të pushtohen nga emocionet.

Cfare mund te besh?

Ndërsa nuk ka asnjë garanci që mund të shmangni djegien e shpirtit, pasi është një gjendje që na prek herë pas here, ka hapa që mund të ndërmerrni. Do t’ju ndihmojë të pushoni, të rikuperoni dhe të ri-energjizoni shpirtin tuaj.

– Meditimi do t’ju lejojë të qetësoni mendjen dhe të reduktoni stresin dhe ndikimin negativ të jetës.

– Pastrimi i shtëpisë gjithashtu ndihmon sepse qëndrimi në të do t’ju japë një ndjenjë sigurie dhe rehatie.

– Gjithashtu, një nga mënyrat efektive është një bisedë e sinqertë dhe e thellë me një mik të mirë dhe një psikoterapist.

LEXO EDHE:

Back to top button