4 veprime me të cilat prindërit shkatërrojnë vetëvlerësimin e fëmijëve të tyre

Një vetëvlerësim i shëndetshëm dhe i fortë është thelbësor për fëmijët.

Vetëbesimi i inkurajon ata të kalojnë sfida, të provojnë gjëra të reja dhe të besojnë në vetvete. Vetëbesimi ka një ndikim të madh në mënyrën se si ne e shohim veten, gjë që formon sjelljen dhe vendimet tona.

Prindërit e kujdesshëm ndonjëherë mund të dëmtojnë pa dashje vetëvlerësimin e fëmijëve. Por ne të gjithë bëjmë gabime ndonjëherë kur bëhet fjalë për atë që të themi dhe si të veprojmë.

“Këto gabime të komunikimit prindëror shpesh nxiten nga gjykimet e gabuara të prindërve. Ato mund të ndikojnë negativisht në vetëvlerësimin e fëmijëve tanë, edhe pse ne si prindër nisemi me qëllimet më të mira. Për të shmangur këto gabime, fillimisht duhet të dimë se cilat janë dhe si shkaktojnë një efekt negativ”, tha psikologu Jeffrey Bernstein për Psychology Today.

Ai veçoi katër veprime me të cilat prindërit mund të “vrasin” vetëbesimin e fëmijës.

Kritika e ashpër

“Të kritikosh prindërit mund të jetë emocionalisht sfidues, veçanërisht nëse bëhet në mënyrë të ashpër ose poshtëruese. Sipas përvojës sime si psikologe fëmijësh, shumica e prindërve kritikë luftojnë me shqetësimet e tyre që ua kalojnë fëmijëve të tyre”, thekson psikologia. . Kritikat e tepërta mund të dëmtojnë vetëvlerësimin e fëmijëve, ndjenjën e vlerës dhe të shkaktojnë ndjenja trishtimi, zemërimi ose zhgënjimi.

“Qëllime të tilla të ashpra mund të çojnë në rënie të motivimit dhe mungesë besimi në aftësitë e veta”, paralajmëron Bernstein.

Mbrojtje e tepruar

Mbrojtja e vazhdueshme e fëmijëve nga sfidat dhe pengesat mund t’i pengojë ata të zhvillojnë vetëvlerësim, pohon një psikolog. Mbrojtja e tepërt mund të kufizojë gjithashtu mundësitë për eksplorim, të mësuar dhe gabim, të cilat janë të rëndësishme për rritjen dhe zhvillimin e tyre.

“Prindërit duhet të gjejnë një ekuilibër midis mbrojtjes së fëmijëve të tyre dhe lejimit të tyre të marrin rreziqe dhe të përballen me sfida për t’i ndihmuar ata të zhvillohen në individë të mbështetur te vetja,” shpjegon Bernstein.

Nxitja e fajit

“Është një gjë të pyesësh fëmijët se si do të ndiheshin nëse do të ishin në vendin tënd ose në vendin e dikujt tjetër në një situatë të caktuar. “, thotë psikologia.

Ai vëren se shumë prindër i thonë se thjesht po përpiqen t’u mësojnë fëmijëve të tyre mësime të jetës, por nxitja e fajit e mposht qëllimin e tyre.

“Prindërit që përdorin ndjenjën e fajit për të kontrolluar fëmijët e tyre rrezikojnë të largojnë fëmijët e tyre”, shtoi ai. E gjithë kjo mund të ndikojë negativisht në vetëvlerësimin e fëmijëve.

Përdorimi i tepruar i sarkazmës

“Përdorimi i sarkazmës i dëmton fëmijët sepse mund të ndihen në siklet”, thotë psikologia. Prindërit që janë të frustruar mund të përfundojnë duke folur në këto mënyra shkatërruese, duke përdorur sarkazëm.

“Fatkeqësisht, nënçmimi i fëmijëve me sarkazëm krijon një pengesë në përpjekjen për të komunikuar në mënyrë efektive dhe vetëm i përkeqëson gjërat. Mund të shkatërrojë vetëvlerësimin e tyre”, përfundoi Bernstein.

LEXO EDHE:

Back to top button