6 lloje ushqimesh të pasura me antioksidantë që duhet t’i hamë më shpesh për shëndetin e zemrës
6 lloje ushqimesh të pasura me antioksidantë që duhet t'i hamë më shpesh për shëndetin e zemrës

ANTIOXIDANTËT janë thelbësorë për shëndetin e të gjithë trupit, veçanërisht të zemrës, sepse ndihmojnë në mbrojtjen kundër stresit oksidativ dhe inflamacionit. Inflamacioni dhe stresi oksidativ shpesh kontribuojnë në zhvillimin e sëmundjeve të zemrës, dhe për të zvogëluar rrezikun e të njëjtës, ushqime të caktuara të shëndetshme duhet të përfshihen në dietë.
Nga Health Shots, ata zgjodhën gjashtë shembuj të ushqimeve të pasura me antioksidantë që janë të shijshme, të shëndetshme dhe mbështesin shëndetin e sistemit kardiovaskular.
Perime me gjethe jeshile
Perimet si spinaqi, lakra jeshile dhe perimet jeshile janë plot me antioksidantë, vitamina dhe minerale. Ai përmban flavonoide që ulin presionin e gjakut dhe përmirësojnë qarkullimin e gjakut.
Manaferrat
Manaferrat, si luleshtrydhet, boronicat dhe mjedrat, janë plot me anthocyanin, një antioksidant i fuqishëm. Ndihmon në reduktimin e stresit oksidativ dhe inflamacionit, i cili është i lidhur me një rrezik të reduktuar të sëmundjeve të zemrës, raporton Health Shots.
Çokollatë e zezë
E pasur me flavonoide, çokollata e zezë mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut, zvogëlimin e inflamacionit dhe përmirësimin e qarkullimit të gjakut. Vetëm një porcion i vogël mund t’i sigurojë këto përfitime të shëndetshme për zemrën pa ju mbytur me sheqer.
Domate
Domatet janë një burim i shkëlqyer i likopenit, një antioksidant i fuqishëm. Ata janë të njohur për të reduktuar rrezikun e sëmundjeve të zemrës duke ulur nivelet e kolesterolit të keq dhe duke mbrojtur enët e gjakut nga dëmtimi.
Farat Chia
Sipas Health Shots, farat chia janë të mbushura me acide yndyrore omega-3, fibra dhe antioksidantë. Farat Chia mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit dhe presionin e gjakut. Kjo mund të përmirësojë shëndetin e përgjithshëm të zemrës kur përfshihet në dietën tuaj të përditshme.
Arra dhe fara
Arrat dhe farat, si bajamet, arrat, farat e lirit dhe farat e lulediellit, janë të pasura me antioksidantë, yndyrna të shëndetshme, fibra dhe vitamina. Ato ndihmojnë në uljen e kolesterolit, reduktojnë inflamacionin dhe mbështesin shëndetin e përgjithshëm të zemrës.