8 fakte për hienat që ndoshta nuk i keni ditur

Hienat përfaqësojnë një nga kafshët që shoqërohen me më shumë paragjykime dhe keqkuptime dhe këto janë disa fakte që ndoshta nuk i keni ditur.

Nëse ka një gjitar në planetin tonë me një reputacion të keq, atëherë sigurisht që janë hienat. Etiketuar me shumë emra nënçmues, si frikacakë apo kafshët më të shëmtuara, e vërteta është se ato janë në të vërtetë jashtëzakonisht të suksesshme dhe posedojnë disa tipare për të cilat shumica e njerëzve nuk i kanë dëgjuar.

Gjuetarë të aftë

Një nga kualifikimet e rreme më të zakonshme për këto kafshë është se ato janë shkaba dhe se më së shumti u pëlqen të vjedhin ushqim nga luanët. Në fakt, të gjitha studimet tregojnë se ata vrasin vetë 66 deri në 90% të presë së tyre. Si dhe fakti që ata janë gjuetarë jashtëzakonisht të gjithanshëm dhe të suksesshëm që mund ta ndjekin gjahun e tyre për një kohë të gjatë – dmth. derisa të lodhet, dhe me shpejtësi 60 km/h.

Nëna të mëdha

Kur bëhet fjalë për nënat më të mira në botën natyrore, hienat nuk mund të mposhten. Ata investojnë më shumë energji në rritjen e të vegjëlve të tyre se çdo mishngrënës tjetër tokësor. Një nënë mund të lindë nga 1 deri në 3 këlyshë, të cilët lindin me sy të hapur, dhëmbë dhe muskuj të gatshëm për të lëvizur. Në muajt e ardhshëm, ajo prodhon qumësht të pasur me proteina dhe yndyra dhe kujdeset për to në mënyrë të pavarur.

Ata janë shumë inteligjentë

Ata shpesh portretizohen si budallenj ose të mërzitshëm, duke pasur parasysh keqkuptimin e natyrës së tyre. Megjithatë, ata shfaqin një nivel të lartë inteligjence të krahasueshme me atë të shumicës së kafshëve të egra në Afrikë. Shkencëtarët madje besojnë se inteligjenca e tyre ndjek evolucionin e njeriut, dhe me sukses, sepse disa eksperimente të mëparshme kanë konfirmuar se në zgjidhjen e problemeve kolektive ata tejkalojnë edhe disa nga majmunët.

Ata kanë organe gjenitale të komplikuara dhe të pazakonta

Femrat kanë një pseudopenis – duke sugjeruar se ato nuk janë një hermafrodit, por një tipar i veçantë. Duke qenë se disa prej tyre ishin më agresivë dhe dominantë se meshkujt, ata evoluan në një shkallë të tillë që ata zhvilluan organet gjenitale të ngjashme me ato të meshkujve. Besohet se kjo është bërë në mënyrë që femrat të vendosin nëse do të çiftëzohen me dikë apo jo.

Ato janë të gjata

Ndryshe nga të afërmit e tyre më të afërt, ata mund të jetojnë deri në 20 vjet në natyrë, duke i bërë ata një nga mishngrënësit më jetëgjatë tokësorë.

Prevalenca

Gama e hienave varet nga lloji. Për shembull, hienat me vija mund të gjenden nga Lindja e Mesme në Azinë Jugore dhe në disa pjesë të Afrikës. Ndërsa tre llojet e tjera – kafe dhe me njolla, si dhe të ashtuquajturat ujku tokësor – i cili ushqehet me insekte – mund të gjendet ekskluzivisht në kontinentin afrikan. Ata zakonisht banojnë në rrafshnalta dhe habitatet e savanës.

Matriarkati dominon

Këto kafshë jetojnë në tufa që mund të numërojnë deri në 130 individë, shumica e të cilëve janë shumë të shoqërueshëm dhe kureshtarë nga natyra. Megjithatë, ndryshe nga luanët, hienat rrallë shihen të gjitha së bashku dhe në vend të kësaj shpesh kalojnë kohë vetëm ose në grupe të vogla, me të gjithë tufën që mblidhet herë pas here. Këto klane përbëhen kryesisht nga femra të lidhura që janë më dominueset, këlyshët e tyre që renditen drejtpërdrejt nën nënën e tyre dhe meshkuj që kanë emigruar nga klane të tjera kur arrijnë pjekurinë seksuale.

Kryqëzimi

Hienat kanë një repertor vokal që ndryshon nga çdo gjë që shihet te mishngrënësit tokësorë, sepse ato kanë një hierarki të komplikuar shoqërore. Ata njihen më së shumti për të qeshurat dhe qeshjet e tyre, që në fakt është një reflektim i ankthit dhe pasigurisë. Përveç kësaj, gjatë bredhjes gjatë natës ata lëshojnë tinguj me lartësi të ndryshme për të njohur njëri-tjetrin në distancë. Ata gjithashtu kanë të paktën 10 vokalizime të tjera me të cilat komunikojnë me anëtarët e tjerë të grupit të tyre.

LEXO EDHE:

Back to top button