8 ushqimet që bllokojnë arteriet. Mos i hani nëse keni presion të lartë të gjakut

8 ushqimet që bllokojnë arteriet. Mos i hani nëse keni presion të lartë të gjakut

DIETJA luan një rol të rëndësishëm në shëndetin e zemrës dhe konsumimi i shpeshtë i disa ushqimeve që bllokojnë arteriet mund të kontribuojë në probleme serioze, si presioni i lartë i gjakut. Më shpesh këto janë ushqime të përpunuara të pasura me yndyrna trans, që përmbajnë sasi të tepërt të natriumit dhe sheqernave të shtuara, të cilat mund të shkaktojnë presion në arterie, të kufizojnë rrjedhën e gjakut dhe të rrisin ngarkesën e punës në zemër.

Nutricionistët dhe dietologët kanë identifikuar disa ushqime të tilla për portalin SheFinds që do të ishte më mirë të shmangeshin plotësisht, por edhe konsumimi i reduktuar mund të ketë një ndikim pozitiv në shëndet.

Salcice

Mishi i përpunuar, si salsiçet, shpesh përmbajnë sasi të larta natriumi, gjë që mund të çojë në mbajtjen e ujit në trup, rritjen e vëllimit të gjakut dhe rritjen e presionit të gjakut. Salcicet janë të pasura me yndyrna të pashëndetshme, duke përfshirë yndyrnat e ngopura dhe trans, të cilat mund të kontribuojnë në shtimin e peshës dhe akumulimin e yndyrës në zonën e barkut.

Sipas nutricionistit Michael O. McKinney: “Sulçiqet dhe mishi i përpunuar përmbajnë sasi të larta natriumi. Konsumimi i tepërt i natriumit nxit mbajtjen e lëngjeve, gjë që rrit vëllimin e gjakut dhe rrit presionin e gjakut. Përveç kësaj, konservantët dhe aditivët në mishin e përpunuar prishin proceset metabolike dhe kontribuojnë në shtimin e peshës.”

Ushqimi i shpejtë

Ushqimi i shpejtë është i njohur për përmbajtjen e tij të lartë të natriumit, duke tejkaluar shpesh kufijtë e rekomanduar ditorë. Shumë produkte nga zinxhirët e ushqimit të shpejtë janë të skuqura dhe të pasura me yndyrna të pashëndetshme, si yndyrnat trans dhe të ngopura. Këto yndyrna mund të çojnë në shtim në peshë, veçanërisht në zonën e barkut, duke rritur rrezikun e çrregullimeve metabolike dhe hipertensionit.

McKinney shton se “ushqimet e shpejta si hamburgeri, patate të skuqura, pica dhe të ngjashme kanë tendencën të jenë të pasura me kripë. Kombinimi i natriumit, vajrave të pashëndetshëm dhe sheqerit shpesh çon në shtim serioz në peshë dhe hipertension.”

Snacks të kripura

Të gjithëve na pëlqen të hamë diçka të kripur gjatë shikimit të një filmi ose përndryshe duke u relaksuar, por kombinimi i kripës, yndyrës dhe karbohidrateve mund të nxisë ngrënien e tepërt dhe më shumë kalori sesa duhet. Patate të skuqura, gjevrek dhe arrat e kripura janë të pasura me natrium, gjë që mund të shkaktojë mbajtjen e ujit në trup dhe të rrisë presionin e gjakut.

“Sasi të mëdha ushqimesh të kripura, si patate të skuqura, gjevrek ose kokoshka, janë të pasura me natrium. Të hash këto ushqime do të thotë të konsumosh shumë yndyrë dhe kalori, gjë që rezulton në shtim në peshë”, thotë McKinney.

Në vend të kësaj, është më mirë të përfshini ushqime të plota si frutat, perimet, proteinat pa yndyrë dhe drithërat në dietën tuaj për të ruajtur ekuilibrin e natriumit dhe për të ruajtur shëndetin e zemrës.

proshutë

Proshuta është një artikull i preferuar i mëngjesit për shumë njerëz, veçanërisht me vezë, por për shkak të përmbajtjes së lartë të yndyrave të ngopura dhe natriumit, ajo përbën një rrezik për shëndetin e zemrës. “Mishrat e përpunuar si proshuta rrisin presionin e gjakut dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës”, shpjegon dietologia Catherine Gervacio.

Për shkak të përmbajtjes së lartë të natriumit, proshuta shkakton mbajtjen e ujit dhe rrit presionin e gjakut, gjë që rëndon më tej sistemin kardiovaskular. Një alternativë më e shëndetshme për mëngjes mund të jenë proteinat pa yndyrë si gjoksi i pulës ose gjelit të detit, si dhe burimet e proteinave me bazë bimore si thjerrëzat dhe fasulet.

Patate të skuqura

Të gjithë i duam patatet në forma të ndryshme, por patatet e skuqura njihen për përmbajtjen e lartë të yndyrës trans dhe natriumit. Sipas Dr. Sipas Bhaskar Semithi, versionet e ngrira mund të jenë veçanërisht të dëmshme sepse përmbajnë yndyrna trans që bllokojnë arteriet. “Varietetet e përpunuara rrisin kolesterolin LDL dhe çojnë në ngurtësimin e arterieve, ndërsa kripa shtesë rrit presionin e gjakut dhe e sforcon zemrën”, shpjegon ai për SheFinds.

Si një alternativë më e shëndetshme, por po aq e shijshme, ai rekomandon pjekjen e patateve të freskëta me vaj ulliri dhe erëza.

Pica

Pica është një pjatë e preferuar për shumë njerëz, por përmbajtja e saj e lartë e yndyrave të ngopura dhe natriumit, veçanërisht kur mbulohet me mish të përpunuar dhe djathë shtesë, mund të shkaktojë probleme me zemrën. Një opsion më i shëndetshëm është pica e bërë në shtëpi me brumë integral, proteina pa yndyrë si mish pule ose gjeldeti dhe shumë perime.

Patate të skuqura

Patate të skuqura janë të larta në kalori dhe përmbajnë shumë yndyrë dhe natrium, të cilat mund të kontribuojnë në peshën e tepërt dhe presionin e lartë të gjakut. Në vend të kësaj, Gervacio rekomandon konsumimin e kokoshkave pa gjalpë ose patate të skuqura lakra jeshile të bëra në shtëpi, të cilat janë shumë më të shëndetshme dhe kanë më pak kalori sesa patatet e skuqura “të zakonshme”.

Kokoshka me gjalpë

Edhe pse kokoshkat mund të jenë një rostiçeri e shëndetshme, shtimi i gjalpit dhe kripës mund të rrisë nivelet e LDL-së ose kolesterolit të keq dhe të rrisë rrezikun e aterosklerozës. Dietologia Lisa Richards shpjegon se kolesteroli i lartë LDL mund të çojë në grumbullimin e pllakave në arterie, duke rritur rrezikun e sulmit në zemër dhe goditjes në tru.

LEXO EDHE:

Back to top button