9 arsye të mira pse duhet të hani kajsi

9 arsye të mira pse duhet të hani kajsi

Kajsitë janë një frut i shijshëm me bërthamë që është gjithashtu shumë ushqyes dhe duhet të hahet gjatë stinës. Ato janë një frut i preferuar për shumë njerëz dhe, përveçse janë të shijshme, ato kanë edhe disa përfitime shëndetësore – ato mund të kontribuojnë në shëndetin e zorrëve dhe të përmirësojnë pamjen dhe shëndetin e lëkurës nga jashtë.

Ato janë jashtëzakonisht të pasura me lëndë ushqyese dhe ofrojnë shumë përfitime shëndetësore, duke përfshirë tretje më të mirë dhe shëndet të syve.

1. Kajsitë janë shumë ushqyese dhe me pak kalori.

Kajsitë janë jashtëzakonisht ushqyese dhe përmbajnë vitamina dhe minerale të shumta esenciale. Për shembull, dy kajsi përmbajnë vetëm 34 kalori dhe tetë gramë karbohidrate. Ato janë gjithashtu një burim i mirë i beta-karotenit, luteinës dhe zeaksantinës – antioksidantë të fuqishëm që ndihmojnë në luftimin e radikaleve të lira në trup.

Është më e shëndetshme t’i hani të plota dhe të paqëruara, pasi lëkura përmban një sasi të madhe fibrash dhe lëndësh ushqyese.

2. Kajsitë janë të pasura me antioksidantë.

Kajsitë janë një burim i shkëlqyer antioksidantësh, duke përfshirë beta-karotenin dhe vitaminat A, C dhe E. Përveç kësaj, ato janë të pasura me flavonoide – një grup antioksidantësh polifenole që kanë treguar se mbrojnë nga sëmundje të tilla si diabeti dhe sëmundjet e zemrës.

Një studim zbuloi se njerëzit me konsum të lartë të flavonoideve kishin deri në 56% nivele më të ulëta të stresit oksidativ.

3. Kajsitë mund të përmirësojnë shëndetin e syve

Kajsitë përmbajnë disa përbërës që janë thelbësorë për shëndetin e syve, duke përfshirë vitaminat A dhe E. Vitamina A është e rëndësishme për parandalimin e verbërisë së natës, ndërsa vitamina E është e tretshme në yndyrë dhe vepron si një antioksidant që mbron sytë nga dëmtimet e shkaktuara nga radikalet e lira.

Kajsitë përmbajnë gjithashtu luteinë dhe zeaksantinë – karotenoide të pranishme në lente dhe retinë të syrit, të cilat ndihmojnë në mbrojtjen kundër stresit oksidativ.

4. Kajsitë mund të përmirësojnë shëndetin e lëkurës

Shkaqet kryesore të rrudhave dhe dëmtimit të lëkurës janë faktorët e jashtëm – dielli, ndotja dhe tymi i cigareve. Megjithatë, me një dietë të shëndetshme të pasur me antioksidantë (si kajsitë), është e mundur të zbuten disa nga këto dëme.

Vitamina C ndihmon në mbrojtjen e lëkurës nga rrezatimi UV dhe ndihmon në prodhimin e kolagjenit, i cili i jep lëkurës fortësi dhe elasticitet. Vitamina E mbron më tej nga radikalet e lira. Beta-karoteni mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër djegies nga dielli, siç është demonstruar në një studim.

5. Kajsitë mund të përmirësojnë shëndetin e zorrëve

Kajsitë mund të kontribuojnë në shëndetin e tretjes. Një filxhan kajsi (165 g) përmban 3.3 g fibra, që është 8.6% e vlerës ditore për burrat dhe 13.2% për gratë. Kajsitë përmbajnë fibra të tretshme dhe të patretshme, të cilat ndihmojnë në balancimin e mikrobiomës në zorrë.

6. Kajsitë janë të pasura me kalium.

Kajsitë janë një burim i mirë kaliumi, një mineral që luan një rol të rëndësishëm në dërgimin e impulseve nervore, tkurrjen e muskujve dhe ruajtjen e ekuilibrit të lëngjeve në trup. Dy kajsi (70 g) përmbajnë rreth 181 mg kalium, që është rreth 4% e kërkesës ditore. Marrja adekuate e kaliumit ndihmon në parandalimin e fryrjes dhe ruajtjen e presionit normal të gjakut.

7. Kajsitë janë shumë hidratuese

Ashtu si shumica e frutave, kajsitë përmbajnë një sasi të lartë uji, i cili ndihmon në ruajtjen e temperaturës së trupit, shëndetit të kyçeve dhe funksionimit të duhur të zemrës. Një filxhan kajsi (165 g) përmban pothuajse 2/3 filxhan (142 ml) ujë.

Kajsitë, të pasura me ujë dhe kalium, mund të ndihmojnë në rimbushjen e elektroliteve të humbura pas aktivitetit fizik.

8. Kajsitë mund të mbrojnë mëlçinë

Disa studime sugjerojnë se kajsitë mund të ndihmojnë në mbrojtjen e mëlçisë nga stresi oksidativ. Në dy studime në kafshë, minjtë të cilëve iu dha alkool dhe kajsi kishin nivele më të ulëta të enzimave të mëlçisë dhe shënjuesve të inflamacionit krahasuar me minjtë të cilëve iu dha vetëm alkool.

9. Kajsitë janë të lehta për t’u shtuar në dietën tuaj

Kajsitë e freskëta dhe të thata janë të lehta për t’u përdorur dhe të shijshme, kështu që mund t’i përfshini lehtësisht në dietën tuaj. Mund t’i shtoni në musli ose granola, t’i hani si një meze të lehtë ose t’i shtoni në kos.

LEXO EDHE:

Back to top button