Nuk është vetëm alkooli: Cilat pije e shëndoshin mëlçinë?
Edhe pse uji është zgjidhja më e mirë për të shuar etjen, shumë nganjëherë do të arrijnë tek pijet me gaz.
Por ato mund të rrisin rrezikun e sëmundjes së mëlçisë yndyrore jo-alkoolike (NAFLD).
Rezultatet e një studimi të kryer me 3292 pjesëmarrës në Amerikë u prezantuan në takimin vjetor të shoqërisë endokrine ENDO 2022. Të dhënat e dietës së tyre u mblodhën në 2017 dhe 2018. Rreth 70 për qind e atyre që vuanin nga sëmundja e mëlçisë yndyrore jo-alkoolike, konsumuan sasi të mëdha fruktoza. Ata që konsumonin më pak fruktozë kishin më pak gjasa të zhvillonin të njëjtin problem të mëlçisë. Kjo i bëri studiuesit të arrinin në përfundimin se shurupi i misrit me fruktozë të lartë, i gjetur në pije joalkoolike, mund të rrisë rrezikun e sëmundjes së mëlçisë yndyrore joalkoolike.
“Është gjetur një lidhje e drejtpërdrejtë midis konsumit të lartë të fruktozës dhe incidencës së sëmundjes së mëlçisë yndyrore joalkoolike”. “Analiza e efekteve të dëmshme të shurupit të misrit me fruktozë të lartë në zhvillimin e sëmundjes së mëlçisë yndyrore konfirmon rëndësinë e kontrollit të marrjes së këtij përbërësi të dëmshëm, që gjendet në shumicën e pijeve dhe ëmbëlsirave të gazuara”, tha Dr. Hillel Tobias nga spitali Lennox Hill. për Healthline.
“Ju po konsumoni kalori të zbrazëta që janë plotësisht pa lëndë ushqyese. Për shkak se ato janë në formë të lëngshme, pijet e gazuara lejojnë që glukoza të çlirohet shpejt në qarkullimin e gjakut. “Kjo stimulon rritjen e sheqerit në gjak, gjë që mund të çojë në nervozizëm, uri dhe dëshirë për sheqer”, shpjegon dietologia Alice Wilson.
Përveç kësaj, Wilson shpjegon se konsumimi i rregullt i pijeve të gazuara, veçanërisht atyre që përmbajnë sasi të larta të shurupit të misrit me fruktozë, shoqërohet me një rritje të kushteve shëndetësore kronike si obeziteti, diabeti i tipit 2 dhe sëmundjet e zemrës, si dhe mëlçia yndyrore joalkoolike. sëmundje.
Wilson vëren se ëmbëlsuesit artificialë që gjenden në pijet e gazuara dietike nuk janë një zgjedhje shumë më e mirë, sepse disa studime sugjerojnë se ato lidhen me metabolizmin e dëmtuar të glukozës, rritjen e marrjes së kalorive dhe shtimin në peshë.