Llojet e ushqimeve të konservuara që janë më të këqijat për shëndetin
Llojet e ushqimeve të konservuara që janë më të këqijat për shëndetin

Ushqimi i konservuar është një opsion i shkëlqyeshëm kur keni nevojë për një vakt të shpejtë ose meze të lehtë. Fasulet, mishi, peshku, supa dhe frutat janë vetëm disa nga artikujt që do të gjeni në raftet e ushqimeve të konservuara. Megjithatë, kursimi i kohës nuk duhet të jetë në kurriz të shëndetit tuaj.
Kur përcaktoni një artikull të konservuar si “të pashëndetshëm”, ka disa faktorë që hyjnë në lojë. Sasia e natriumit, sheqerit të shtuar, yndyrave trans dhe të ngopura dhe kalorive ndihmojnë në përcaktimin e vlerës ushqyese të një produkti. Për më tepër, aditivët, konservantët, ngjyrat dhe ngjyrat e ushqimit dhe përbërës të tjerë mund të përcaktojnë se si një produkt i konservuar ndikon në shëndetin tuaj.
Nutricionistët theksojnë se duhet të keni kujdes kur bëhet fjalë për blerjen e fasuleve të gatshme të konservuara. Fasulet e konservuara shpesh janë të ngarkuara me yndyra të ngopura, sheqer dhe aditivë të panevojshëm.
Shumë supa me ushqime të konservuara përmbajnë shumë kripë. Një studim nga Instituti Kanadez i Kërkimeve Shëndetësore tregon se supat e kondensuar dhe të gatshme për t’u shërbyer kanë disa nga nivelet më të larta të natriumit në industrinë ushqimore të paketuara kanadeze.
I njëjti studim zbuloi gjithashtu se supa është një nga kontribuesit më të mëdhenj të natriumit në dietën kanadeze – së bashku me perimet e konservuara dhe turshi.
Makaronat e gatuara paraprakisht në salcë janë një nga ushqimet e konservuara më të pashëndetshme. Ato janë të ngarkuara me sheqer dhe kripë – gjë që, për fat të keq, është pjesë e arsyes pse shijon kaq mirë.
Për shembull, një kanaçe spageti përmban 1070 mg natrium dhe 20 g sheqer. Kjo është 46% e marrjes së rekomanduar të kripës dhe 20% më shumë se marrja e rekomanduar e sheqerit.
Banka Ushqimore Waterloo rekomandon shmangien e frutave të konservuara të paketuara në shurup për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit. Frutat e konservuara në shurup të lehtë përmbajnë 21% të marrjes suaj të rekomanduar ditore të sheqerit, dhe çdo gjë mbi 15% është shumë.