Llojet e ushqimeve të konservuara që janë më të këqijat për shëndetin

Llojet e ushqimeve të konservuara që janë më të këqijat për shëndetin

Ushqimi i konservuar është një opsion i shkëlqyeshëm kur keni nevojë për një vakt të shpejtë ose meze të lehtë. Fasulet, mishi, peshku, supa dhe frutat janë vetëm disa nga artikujt që do të gjeni në raftet e ushqimeve të konservuara. Megjithatë, kursimi i kohës nuk duhet të jetë në kurriz të shëndetit tuaj.

Ndërsa këto produkte të konservuara mund t’ju kursejnë kohë në kuzhinë, mund të habiteni nga përbërësit shqetësues në disa produkte të njohura.

Kur përcaktoni një artikull të konservuar si “të pashëndetshëm”, ka disa faktorë që hyjnë në lojë. Sasia e natriumit, sheqerit të shtuar, yndyrave trans dhe të ngopura dhe kalorive ndihmojnë në përcaktimin e vlerës ushqyese të një produkti. Për më tepër, aditivët, konservantët, ngjyrat dhe ngjyrat e ushqimit dhe përbërës të tjerë mund të përcaktojnë se si një produkt i konservuar ndikon në shëndetin tuaj.

Fasule

Nutricionistët theksojnë se duhet të keni kujdes kur bëhet fjalë për blerjen e fasuleve të gatshme të konservuara. Fasulet e konservuara shpesh janë të ngarkuara me yndyra të ngopura, sheqer dhe aditivë të panevojshëm.

Supat

Shumë supa me ushqime të konservuara përmbajnë shumë kripë. Një studim nga Instituti Kanadez i Kërkimeve Shëndetësore tregon se supat e kondensuar dhe të gatshme për t’u shërbyer kanë disa nga nivelet më të larta të natriumit në industrinë ushqimore të paketuara kanadeze.

I njëjti studim zbuloi gjithashtu se supa është një nga kontribuesit më të mëdhenj të natriumit në dietën kanadeze – së bashku me perimet e konservuara dhe turshi.

Makarona

Makaronat e gatuara paraprakisht në salcë janë një nga ushqimet e konservuara më të pashëndetshme. Ato janë të ngarkuara me sheqer dhe kripë – gjë që, për fat të keq, është pjesë e arsyes pse shijon kaq mirë.

Për shembull, një kanaçe spageti përmban 1070 mg natrium dhe 20 g sheqer. Kjo është 46% e marrjes së rekomanduar të kripës dhe 20% më shumë se marrja e rekomanduar e sheqerit.

Fruta në shurup

Banka Ushqimore Waterloo rekomandon shmangien e frutave të konservuara të paketuara në shurup për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqerit. Frutat e konservuara në shurup të lehtë përmbajnë 21% të marrjes suaj të rekomanduar ditore të sheqerit, dhe çdo gjë mbi 15% është shumë.

LEXO EDHE:

Back to top button