Udhëzues për ngrirjen e ushqimit: Sa kohë mund të qëndrojnë disa ushqime në akull
Udhëzues për ngrirjen e ushqimit: Sa kohë mund të qëndrojnë disa ushqime në akull

Nuk duhet të ngrini ushqime të ambalazhuara në vakum, vezë me lëvozhgë, vezë të ziera, kafe, krem djathi, puding, salcë kosi, sallata pule, ton… Këto janë disa nga ushqimet që nuk duhen vendosur në ngrirje të thellë dhe një shpjegim pse:
Makaronat e gatuara: Ngrirja do të shkatërrojë shijen dhe strukturën e makaronave. Më pas makaronat e tërheqin lagështinë në vetvete, për këtë arsye ato bëhen të lëmuara.
Ushqimi i shkrirë tashmë: Rifreskimi i një ushqimi të tillë mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin sepse bakteret shumohen më shpejt. Por ju mund ta rifreskoni ushqimin e shkrirë nëse e gatuani fillimisht.
Salcat: Sidomos ato me bazë mielli ose niseshte misri, sepse humbasin strukturën e tyre.
Ketchup: Nëse provoni të ngrini ketchup, nuk do të ndikojë në shëndetin tuaj, por do të ndikojë në kënaqësinë e ngrënies së tij – do të bëhet i holluar me ujë.
Ushqimi i skuqur: Ngrirja e thellë do të shkrijë lëkurën krokante të ushqimit të skuqur, duke e bërë atë të pakëndshëm dhe pa shije.
Avokado: Është shumë e ndjeshme, kështu që me ngrirje të thellë do të humbasë strukturën e saj.
Erëza të freskëta: Gjethet do të marrin ngjyrë kafe dhe të mavijosur pas shkrirjes. Nëse dëshironi të ngrini barishte të freskëta, bëjeni kështu – copëtoni, vendoseni në një tabaka akulli, mbulojeni me ujë dhe ngrini. Shtoni kubet në gjellë më vonë.
Ushqim i konservuar: Asnjëherë mos e bëni këtë pasi mund të shpërthejë. Përveç kësaj, kur ushqimi është i konservuar, nuk ka nevojë ta ngrini atë, sepse mund të qëndrojë në kanaçe për një kohë shumë të gjatë.
Thërrmimet e bukës: Ato kanë tendencë të bëhen të buta, domethënë të ndryshojnë strukturën, kështu që ngrirja nuk është një opsion i mirë për ruajtjen e thërrimeve të bukës.
Kastravecat: Ato përmbajnë shumë ujë, kështu që do të humbasin strukturën e tyre kur të ngrihen. dhe bashkë me të edhe shijen.
Ndër të tjera, nuk është mirë të ngrini thellë salcat e sallatave në shishe, makaronat dhe orizin e pazier, drithërat, mollët, pjeprin, angjinarin, patëllxhanin, marulet, patatet (përveç patates pure), rrepkat, lakër, pijet e gazuara dhe birrën.
Gjithashtu, temperatura ideale e ngrirjes është minus 18 gradë Celsius.
Ushqimet që mund të vendosen në frigorifer të thellë dhe për sa kohë:
Bukë, ëmbëlsira dhe pasta
Bukë dhe ëmbëlsira të pjekura – 2 deri në 3 muaj
Bukë dhe ëmbëlsira të papjekura – një muaj
Ëmbëlsira të freskëta të pjekura – një muaj
Byrekë me fruta të pjekura – 6 deri në 8 muaj
Byrekë me fruta të papjekur – 2 deri në 4 muaj
Petulla – 3 muaj Waffles
– një muaj
Tortë me djathë – 2 deri në 3 muaj
Mish
Mish qengji dhe viçi – 9 muaj
Derri me kocka – 4 deri në 6 muaj
Mish derri pa kocka – 4 deri në 12 muaj Mish viçi me kocka –
4 deri në 6 muaj Mish viçi pa kocka – deri në 12 muaj Pule ose gjeldeti i plotë – 12 muaj Copa pule ose gjeldeti – 9 muaj Gjel deti ose mish derri i bluar – 3 deri në 4 muaj loje me proshutë – 3 deri në 4 muaj 1 deri në 2 muaj proshutë – një muaj Salcice – 1 deri në 2 muaj Mish i zier ose i pjekur – 2 deri në 3 muaj Hot dog – 1 deri në 2 muaj Pulë e skuqur – 4 muaj Enët me shpendë –
4 deri në 6 muaj
Ushqim deti
Peshk i bardhë – 6 muaj
Peshku blu – 2 deri në 3 muaj
Peshk i tymosur – 2 muaj
Peshk i zier – 4 deri
në 6 muaj Perla – 2 deri në 3 muaj
Karavidhe – 12 muaj
Karkaleca të freskëta – 3 deri në 6 muaj
Kallamar dhe molusqe – 3 deri në 6 muaj
Produktet e qumështit dhe vezët
Gjalpë – 6 deri në 9 muaj
Margarinë – 12 muaj
Qumësht – 3 deri në 6 muaj
Djathë i freskët – një muaj
Djathë i fortë – 6 muaj Akullore
– 2 muaj
Kos – 1 deri në 2 muaj
Vezë të papërpunuara (pa lëvozhgë) – një muaj
fruta dhe perime
Agrumet – 3 muaj
Fruta të tjera – 9 deri në 12 muaj
Arra – 3 muaj
Perime – nga 8 deri në 12 muaj
Diçka tjetër:
Goulash me mish – 2 deri në 3 muaj
Zierje me mish – 3 deri në 4 muaj
Supa dhe zierje pa mish – 2 deri në 3
muaj Lëng i sapobërë – 6 muaj
Pica – 1 deri në 2 muaj
Erëza dhe barishte të tjera – 12 muaj