A është e sigurt të hani mish, paketimi i të cilit është i fryrë?
A është e sigurt të hani mish, paketimi i të cilit është i fryrë?

Ju duhet të keni hasur në mish, ambalazhi i të cilit ishte i fryrë dhe keni hezituar nëse ta hidhni apo ta përdorni.
“Nëse kjo nuk bëhet nga prodhuesi gjatë paketimit si pjesë e MAP, atëherë ënjtja është rezultat i veprimit mikrobik. Ne e shohim këtë me paketimin normal të tabakave me stiropor të përdorur nga dyqanet ushqimore ose në produktet e ambalazhuara me vakum”, thotë Martin Bucknavage, një ekspert i sigurisë ushqimore në Departamentin e Shkencave Ushqimore të Universitetit Penn State.
Oksigjeni është fajtori më i zakonshëm në prishjen e paketimit të ushqimit. Një mjedis i pasur me oksigjen mund të shkaktojë që ushqimi të prishet dhe të humbasë lëndët ushqyese. Kur mikroorganizmat rriten, ata lëshojnë një gaz si dioksidi i karbonit që mund të shkaktojë fryrjen e paketimit.
Në këtë rast, paketimi nuk duhet të hapet sepse aroma do të jetë shumë e pakëndshme. Duke supozuar se paketa nuk është e fryrë për shkak të prishjes, mund të jetë e sigurt për t’u ngrënë, megjithëse mund të mos ketë erë të mirë. Shikoni pakot e tjera, dhe nëse edhe ato janë të fryra, atëherë ndoshta është me qëllim. Kërkoni për shenja të tjera të prishjes, të tilla si një ngjyrë e çuditshme, erë e keqe ose strukturë rrëshqitëse. Nëse ndonjë nga këto shoqërohet me fryrje, hidhni mishin.