A duhet të paralajmërohet ushqimi ultra i përpunuar se shkakton varësi?
A duhet të paralajmërohet ushqimi ultra i përpunuar se shkakton varësi?

Shënimi i disa ushqimeve që potencialisht shkaktojnë varësi mund të ndihmojë njerëzit të ndryshojnë dietën e tyre, thonë shkencëtarët, sepse vlerësimet tregojnë se çdo i rritur i shtatë dhe një në tetë fëmijë mund të varet nga ushqime shumë të përpunuara (UPF).
Sjelljet që plotësojnë këtë kriter përfshijnë, ndër të tjera, dëshirën e fortë, simptomat e tërheqjes, kontrollin më të ulët të marrjes dhe përdorimin e vazhdueshëm, pavarësisht pasojave të tilla si mbipesha e tepërt, overeating, shëndeti më i keq fizik dhe mendor dhe cilësia më e ulët e jetës, sipas studiuesve.
Një ekip studiuesish ndërkombëtarë tregon për meta-analizën e 281 studimeve nga 36 vende të ndryshme. Kjo tregon se „ raporti ushqimor ultra i përpunuar “ ndodh në 14 përqind të të rriturve dhe 12 përqind të fëmijëve.
Etiketimi i disa ushqimeve të pasura me karbohidrate dhe yndyrna të tilla si ofruesi i varësisë „ “ mund të përmirësojë potencialisht shëndetin përmes ndryshimeve në politikat sociale dhe klinike, thonë shkencëtarët.
„ Ekziston një mbështetje e konverguar dhe e qëndrueshme për vlefshmërinë dhe rëndësinë klinike të varësisë nga ushqimi “, tha Ashley Geard, autor i letrës dhe profesor i psikologjisë në Universitetin e Miçiganit në Shtetet e Bashkuara.
„ Duke pranuar se disa lloje të ushqimeve të përpunuara kanë veti të varura, ne mund të ndihmojmë në përmirësimin e shëndetit global “, shtoi ajo.
Ai gjithashtu do të inkurajojë më shumë hulumtime në këto fusha, vëren autorët.

„ Duke pasur parasysh sa prej këtyre ushqimeve janë të përhapura – ato përbëjnë 58 përqind të kalorive të konsumuara në Shtetet e Bashkuara – ka aq shumë sa nuk e dimë “, tha bashkëautori Alexandra Difelicheantio, profesor asistent në Institutin e Kërkimeve Biomjekësore në Falin në Shtetet e Bashkuara.
Autorët e punës, të botuar nga BMJ, dhanë një shembull për shërbimin e salmonit dhe çokollatës. Salmoni ka një raport midis karbohidrateve dhe yndyrnave prej afro 0 deri në 1. Në të kundërt, çokollata ka një raport të karbohidrateve dhe yndyrnave nga 1 në 1, i cili duket se rrit potencialin për varësi të ushqimit.
„ Shumë ushqime ultra të përpunuara kanë nivele më të larta se të dy. Ky kombinim ka një efekt të ndryshëm në tru “, shton prof. Difelicheantio.
Studiuesit nga Shtetet e Bashkuara, Brazili dhe Spanja theksojnë se „ karbohidratet ose yndyrnat e rafinuara shkaktojnë nivele të ngjashme të dopaminës jashtëqelizore në streatumin e trurit si ato që shihen me substanca që krijojnë varësi të tilla si nikotina dhe alkooli.“.
„ Bazuar në këto paralele të sjelljes dhe biologjike, ushqimi që përmban një nivel të lartë të karbohidrateve të rafinuara ose yndyrnave të shtuara janë kandidatë të fortë për një substancë që krijon varësi “, shtojnë ato. Aditivët e ushqimit gjithashtu mund të kontribuojnë në „ UPFs “, thonë ata.
„ Megjithëse aditivët, të cilat shtohen për të shijuar ushqimin dhe për të përmirësuar ndjenjën në gojë, nuk ka gjasa të shkaktojnë varësi nga vetja, ata mund të bëhen amplifikatorë të fuqishëm të efekteve të kalorive të zorrëve “, shkruan ata. Por shkencëtarët theksojnë se jo çdo ushqim ka potencialin për të krijuar varësi.
„ Megjithëse kërkohet hulumtime të mëtejshme të kujdesshme për të përcaktuar mekanizmin e saktë me të cilin këto ushqime shkaktojnë reaksione të varësisë, UPF me përmbajtje të lartë të karbohidrateve dhe yndyrave të rafinuara shihet qartë në modelet e varësisë dhe çon në rezultate negative shëndetësore “, përfundojnë studiuesit.
„ Ushqime ultra të përpunuara me përmbajtje të lartë të karbohidrateve të rafinuara dhe yndyrnave të shtuara janë tërheqëse dhe të konsumuara në mënyrë të detyrueshme dhe mund të shkaktojnë varësi “, shtojnë ato.