Tetë lloje zarzavate me gjethe që nutricionistët i konsiderojnë të rëndësishme për imunitetin dhe shëndetin

Tetë lloje zarzavate me gjethe që nutricionistët i konsiderojnë të rëndësishme për imunitetin dhe shëndetin

Zarzavatet me gjethe janë një mënyrë e shkëlqyer për të përmirësuar shëndetin tuaj, sepse ato përmbajnë shumë lëndë ushqyese kryesore, vitamina, minerale dhe antioksidantë, prandaj nutricionistët rekomandojnë përfshirjen e tyre në dietën tuaj të përditshme.

Spinaqi
Spinaqi është lehtësisht i disponueshëm gjatë gjithë vitit dhe është plot me hekur, kalcium, kalium dhe vitamina B6, C dhe K. Është një burim i shkëlqyer i antioksidantëve. Ato mund të zvogëlojnë rrezikun e zhvillimit të shumë sëmundjeve, duke përfshirë sëmundjet e zemrës dhe disa lloje të kancerit.

Është mirë të hahet i pazier, si sallatë, sepse polifenolet dhe flavanolet e gjetheve shkatërrohen nga zierja. Disa lloje të polifenoleve dhe flavonoideve mund të zvogëlojnë mundësinë e zhvillimit të llojeve të caktuara të kancerit, sëmundjeve kardiovaskulare, diabetit dhe sëmundjeve neurodegjenerative si sëmundja e Alzheimerit.

Kale
Kale ka një shije unike pak të hidhur që mund të ndryshojë në varësi të shumëllojshmërisë dhe mënyrës së përgatitjes. Nëse mund të toleroni një shije të tillë të lakra jeshile, duke e konsumuar atë do të futni në trupin tuaj një numër mikroelementësh të rëndësishëm si kalcium, hekur, magnez, fosfor, kalium, zink, bakër, mangan dhe selen, dhe është gjithashtu një ushqim i shkëlqyer. burim i shumë vitaminave, duke përfshirë A, B, E, C dhe K.

Nutricionistët këshillojnë të shmangni zbardhjen dhe gatimin e lakra jeshile gjatë përgatitjes së saj, pasi kjo zvogëlon sasinë e mineraleve të tretshme në ujë dhe vitaminave dhe fitokimikave që përmbahen në gjethe.

Pra, ju mund të hani lakër jeshile të papjekur në sallata. Një filxhan lakër jeshile të papjekur (21 g) përmban vetëm nëntë kalori.

Chard zviceran
Zgjedhja e tretë e nutricionistëve është chard zviceran, një perime paksa me shije të ëmbël që përmban sasi të larta të vitaminave A dhe C. Edhe një sasi e vogël drithi ose rreth 175 gram mund të plotësojë nevojat tuaja ditore për vitaminë K, e cila është e rëndësishme për procesin e koagulimit të gjakut dhe ruajtjen e kockave të shëndetshme.

Chard zviceran, kërcelli i së cilës ka ngjyra të ndryshme dhe për këtë arsye ka një shije të ndryshme, përmban minerale të shumta të rëndësishme si hekur, bakër, kalium dhe kalcium.

Lakra fshatare
Lakra fshatare është një burim i mirë i luteinës, e cila është e rëndësishme për shëndetin e syve.

Është i pasur me vitamina A dhe C dhe minerale si kalcium, hekur, zink, bakër dhe selen, gjithashtu është një burim i mirë i fibrave.Ashtu si me spinaqin, këtë lloj lakre mund ta blini gjatë gjithë vitit.

Rukola
Nëse ju pëlqen një perime me gjethe jeshile me një aromë të freskët, pikante, pak të hidhur dhe piper, mendoni të shtoni rukolën në pjatën tuaj. Njerëzit e kanë konsumuar atë që nga koha romake dhe është gjithashtu një majë e njohur picash.

Rukola, e njohur edhe si rukola, eruka ose ruga, është e pasur me nitrate, të cilat studimet kanë treguar se përmirësojnë performancën sportive.Rukola është e pasur me vitamina K dhe C, si dhe me kalcium dhe polifenole.

Marule Romaine
Sallata e gjelbër e freskët me një aromë të butë është plot me lëndë ushqyese. Është një burim i mirë i vitaminave dhe mineraleve, si vitaminat A, K, C dhe folatet (vitamina e grupit B, veçanërisht e rëndësishme gjatë shtatzënisë). Këto lëndë ushqyese janë të nevojshme për ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm dhe forcimin dhe ruajtjen e një sistemi të shëndetshëm imunitar.

Përveç kësaj, marule romaine është një burim i fibrave, të cilat dihet se reduktojnë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru, diabetit të tipit 2 dhe kancerit të zorrës së trashë.

Lakërishtë
Nëse dëshironi të pasuroni vaktet tuaja me perime me gjethe me një shije të veçantë, lakërishta është një zgjedhje e shkëlqyer për këtë. Jo vetëm për shijen e tij të veçantë, por edhe sepse është i pasur me vitamina A, B6, B12 dhe C dhe antioksidantë. Hulumtimet kanë treguar se lakërishta mund të jetë një agjent terapeutik për kancerin oral.

Është interesante se lakërishta përmban më shumë vitaminë C se një portokall, më shumë kalcium se qumësht, më shumë hekur se spinaqi dhe më shumë acid folik se një banane.

Lakra kineze (bok choy ose pak choy)

Nëse preferoni një perime me gjethe me shije më të butë dhe teksturë të kënaqshme, lakra kineze është një zgjedhje e shkëlqyer.Kjo lloj lakre e bardhë kineze mund të përdoret në supa, sallata ose thjesht si pjatë anësore.

Është e pasur me fibra dhe vitamina të ndryshme, minerale dhe antioksidantë.Gjetet e gjelbra të lakrës kineze kontribuojnë në ruajtjen e shëndetit të kockave, forcimin e imunitetit, ruajtjen e shikimit, shëndetin e zemrës, presionin e mirë të gjakut dhe hulumtimet kanë treguar se mund të jenë të dobishme për parandalimin e disa llojet e kancerit.

Një dietë e ekuilibruar është shumë e rëndësishme për shëndetin dhe nëse përfshini disa nga llojet e listuara të perimeve me gjethe në vaktet tuaja, kjo do t’ju ndihmojë të qëndroni të shëndetshëm, të përmirësoni imunitetin dhe të zvogëloni rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të ndryshme kronike, shkroi Swrajt Sarkar, pedagog i lartë. në të ushqyerit në City University London.

LEXO EDHE:

Back to top button