Mos i hidhni lëkurat e hudhrës: Shumë ekspertë pajtohen se lëkura ka substanca më të vlefshme se vetë hudhra

Mos i hidhni lëkurat e hudhrës: Shumë ekspertë pajtohen se lëkura ka substanca më të vlefshme se vetë hudhra

Hudhra është në çdo kuptim një nga ushqimet më të shëndetshme që mund të futni në trupin tuaj. I papërpunuar, i pjekur, madje edhe i zi, në çdo rast është i mbushur me antioksidantë të veçantë që kanë efekt antikancerogjen, por janë të shkëlqyer edhe për forcimin e imunitetit.

Por fakti që vetëm një thelpi hudhër është e shëndetshme nuk do të thotë që lëvozhga është për t’u hedhur, përkundrazi!

Lëkura e hudhrës është e pasur me fenilpropanoidë, të cilët janë plot me antioksidantë. Prandaj është i shkëlqyer për imunitetin dhe ka veti antikancerogjene. Shumë ekspertë pajtohen se lëvozhga ka substanca më të vlefshme se vetë qepa.

 

 

 

Është gjithashtu i pasur me flavanole specifike që ulin presionin e gjakut dhe parandalojnë depozitimin e arterieve. Gjithashtu përmban shumë fibra. Të gjithë këta përbërës janë të shkëlqyeshëm për shëndetin e zemrës, problemet e tretjes dhe uljen e kolesterolit dhe disa llojeve të kancerit.

Kur përdorni lëvozhgën e hudhrës, sigurohuni që të jetë organike, ose do të futni pesticide në dietën tuaj.

Lëvoret janë të mira, jo më pak, për supë. Thjesht shtoni të gjithë përbërësit e supës dhe gatuajeni. Hiqeni duke e kulluar supën. Nëse keni frikë nga shija shumë e fortë, shtoni vetëm një lugë çaji në dy thelpinj dhe nëse ju pëlqen shija e fortë e hudhrës, mund të shtoni një grusht të tërë.

Ju gjithashtu mund të gatuani supën vetëm me thelpinj hudhër. Është gati për 10-15 minuta pasi uji të fillojë të vlojë. Lëngun që merrni në këtë mënyrë mund ta përdorni për të gatuar orizin ose për ta shtuar në salca të ndryshme dhe ta hani menjëherë si supë duke shtuar petë ose petë sipas dëshirës.

Pasi të keni qëruar hudhrat, mos i hidhni, vendosini në një qese dhe përdorni. Hidhni vetëm ato pjesë që janë të pista.

 

 

 

Ide të tjera për përdorimin e lëvozhgave të hudhrës

• Vendosini në frigorifer dhe përdoreni për gulash, fasule, supa me perime dhe zierje me mish.

• Përdorni ato për kompostim.

• Lëkura e hudhrës është plot me fenilpropanoidë të cilët janë plot me antioksidantë dhe për këtë arsye janë të mira për t’u ngrënë. Shtoni karafil të tërë gjatë gatimit dhe hani ato, sugjerojnë ekspertët. Mund t’i pjekni me patate dhe mish ose t’i shtoni në zierje si fasulet.

 

 

 

• Për çaj: vendosni thelpinj hudhre në një lugë dhe zhytni në ujë të vluar. Lëreni për disa minuta.

• Skuqini hudhrat e paqëruara dhe shtoni në pjata. Kokat e plota të hudhrave, pasi të keni hequr nga lëkura shtresat e para të pista, i mbështillni me letër alumini dhe i pjekim në furrë për rreth 40 minuta në 180 gradë. Mund ta mbani të pjekur në frigorifer deri në shtatë ditë ose në frigorifer deri në gjashtë javë.

LEXO EDHE:

Back to top button