A e dini pse kuzhinierët veshin doreza të zeza?
A e dini pse kuzhinierët veshin doreza të zeza?

Rrobat e bardha, dorezat e zeza dhe tatuazhet u bënë pjesë e uniformës së shefit të kuzhinës, por jo gjithmonë ishte kështu. Jo vetëm shefat e kuzhinës ishin më pak të njohur, por shumica e tyre nuk ishin të njohur për publikun e gjerë.
Emrat e restoranteve ishin të njohur, por nuk kishte rëndësi se kush gatuante për sa kohë që ushqimi ishte i shijshëm dhe të ftuarit paguanin faturat.
Bota ka ndryshuar me kuzhinierët e famshëm dhe garat si “MasterChef” i kanë ngritur në qiell. Nëse shikojmë të kaluarën jo shumë të largët, ndryshimi mund të vërehet menjëherë.
Pse kuzhinierët mbajnë kapele të bardha?
Në fillim të shekullit të 18-të, kapele të bardha mbaheshin për arsye higjienike, për të parë qartë se kur uniforma ishte e ndotur dhe për të mos rënë flokët në ushqim. Kapelet e para nuk ishin aq të gjata, por u rritën me kalimin e kohës. Aspiratorët e gjatë lejonin qarkullim më të mirë të ajrit dhe i ndihmonin kuzhinierët të mos dilnin nga nxehtësia në kuzhinë.
Marie Antoine-Carem, një nga kuzhinierët e parë të kuzhinës së lartë franceze, është kredituar për krijimin e kapelës standarde të kuzhinierit siç e njohim ne sot. Por ka një sërë historish që shpjegojnë se si u shfaq fillimisht kapela e shefit të kuzhinës dhe si evoluoi me kalimin e kohës.
Tatuazhet

Foto: Freepik
Isaac Fitzgerald, autor i Knives and Ink: The Chefs and the Stories Behind their Tattoos, foli me më shumë se 60 kuzhinierë për tatuazhet e tyre dhe arriti në përfundimin se kuzhinierët përdorin simbole në trupin e tyre për të shprehur identitetin e tyre, shprehjen individuale dhe përkatësinë e komunitetit të kuzhinierëve.
Tatuazhet në qafë, kokë dhe pjesë të tjera të trupit që janë të dukshme janë bërë gjithnjë e më të toleruara me kalimin e kohës – dhe nuk janë të rezervuara vetëm për rebelët.
– Ne jemi diçka si një brez tatuazhesh – thotë Chris Lam, një shef kuzhine që ka shumë tatuazhe dhe shton se tatuazhet kanë edhe një anë praktike kur duan të fshehin djegiet dhe plagët.
Uniforma e bardhë
Përveç kapelës, Marie Antoine-Carem është përgjegjëse edhe për veshjet e bardha të punës. Ajo prezantoi uniformat e bardha në të cilat shihej qartë kur ishte koha për t’u larë dhe ndërruar.
Pse kuzhinierët veshin doreza të zeza?
Përveç arsyeve të dukshme higjienike, ka shumë argumente për vendosjen e dorezave në kuzhinë: ato mbrojnë lëkurën nga panxhari dhe specat djegës, gjurmët e gishtave nuk do të duken në glazurat e ëmbëlsirave dhe do të shërbejnë edhe si barrierë midis të ngrohtave. gishtat dhe gjalpin, i cili duhet të qëndrojë i freskët.
Një nga arsyet pse dorezat e kuzhinierit janë të zeza është popullariteti i videove të gatimit në rrjetet sociale: e zeza është më e dukshme, ndonjëherë më dramatike dhe krijon një kontrast të madh me salmonin rozë, miellin e bardhë apo mocarelën. Edhe kështu, dorezat e zeza shkojnë më mirë me tatuazhet.