Njerëzit me këto sëmundje nuk duhet të hanë spinaq – ja pse…
Dihet se perimet jeshile janë një ndihmë për trupin tonë, dhe spinaqi është mbreti i fundit i këtyre perimeve

Uji është përbërësi kryesor i spinaqit. Sasia e lipideve dhe karbohidrateve në spinaq është e ulët, por kjo është arsyeja pse spinaqi është një nga perimet me sasinë më të madhe të proteinave. Në spinaq mund të gjejmë shumë minerale, si: kalcium, hekur, kalium, magnez, mangan dhe fosfor.
Nga vitaminat, spinaqi përmban: A, C, E, K, vitamina B kompleks dhe acid folik. Spinaqi gjithashtu përmban acide yndyrore omega 3.
Vitamina A stimulon imunitetin, kështu që trupi do të luftojë më lehtë infeksionet dhe inflamacionet. Spinaqi është gjithashtu i dobishëm për shkak të përbërjes së tij minerale: kalium, magnez, bakër, zink dhe mangan, të cilat ndihmojnë trupin të heqë qafe lëngjet e tepërta.
Kjo korrigjon presionin e lartë të gjakut dhe e mban zemrën të shëndetshme. Bollëku i hekurit e bën atë aleat të të gjithë atyre që vuajnë nga anemia – 100 gram spinaq plotëson një të katërtën e kërkesës ditore.
Kjo perime jeshile është në listën e superushqimeve për shkak të sasisë së konsiderueshme të antioksidantëve si luteina, zeaxanthin dhe beta-carotene.
Falë tij, trupi mbrohet më lehtë nga toksinat, bakteret dhe viruset. Megjithatë, nuk është mirë që të gjithë të hanë spinaq çdo ditë.
Për shkak se është i lartë në acide oksalike, mund të dëmtojë aftësinë e trupit për të absorbuar mineralet. Kjo është arsyeja pse spinaqi, në mënyrë paradoksale, mund të çojë në një mungesë të këtyre substancave.

Sipas të dhënave nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave, është veçanërisht e rrezikshme për pacientët që marrin ilaçe për hollimin e gjakut, për shkak të niveleve të larta të vitaminës K që mund të anulojë efektin e këtyre pilulave.
Gjithashtu mund të çojë në probleme me tretjen – diarre, gazra dhe fryrje. Për shkak të faktit se përbërësit e spinaqit mund të ndërveprojnë me disa medikamente, duhet patjetër të konsultoheni me mjekun tuaj në lidhje me përdorimin e kësaj perime në dietën tuaj.