Mirë është që ta dini: Nëntë pijet më të këqija për shëndetin
Mirë është që ta dini: Nëntë pijet më të këqija për shëndetin

Një sërë pijesh të përditshme paraqesin rrezik për shëndetin dhe megjithëse disa i konsiderojmë si të shëndetshme dhe një alternativë më të mirë se pijet me gaz, ato janë në fakt varietete që duhet t’i konsumojmë sa më pak.
Pije energjike dhe pije para stërvitjes
Disa i konsiderojnë të mirëpritura para stërvitjes, por këto pije mund të rrisin presionin e gjakut dhe nivelet e stresit, pohon dietologia Kylie Ivanir. Përveç kësaj, ato mund të prishin gjumin, pasi përmbajnë sasi të mëdha të kafeinës dhe stimuluesve të tjerë.
– Efektet e tjera anësore të stimuluesve të tepërt që gjenden në pijet para stërvitjes dhe pijet energjike janë dhimbja e kokës dhe vjellja – thotë Ivanir.
Përveç kësaj, ato përmbajnë gjithashtu ëmbëlsues artificialë dhe shije që mund të ndikojnë negativisht në shëndetin e zorrëve dhe trurit.
Kokteje
Mund të jenë të shijshme, por njerëzit që pëlqejnë këto pije duhet të mendojnë për atë që pinë, sepse kokteji mesatar i ëmbël përmban jo vetëm alkool, por edhe shurup fruktozë. Asnjë nga këta përbërës nuk është i mirë për mëlçinë.
Mëlçia është një organ jashtëzakonisht i rëndësishëm sepse përpunon lëngjet që kalojnë nëpër trup. Kjo komprometon aftësinë e mëlçisë për të filtruar toksinat dhe parandalon shndërrimin e saj të fruktozës në glukozë.
Si rezultat, ne nuk mund të detoksifikojmë veten dhe e ruajmë fruktozën e tepërt si yndyrë. Kjo më pas mund të shkaktojë një rritje të triglicerideve, një lipid i dëmshëm në gjak, i cili është një nga shkaqet e mëlçisë dhjamore.
Pijet e gazuara
Pijet freskuese të gazuara, me sheqer dhe me sheqer janë jashtëzakonisht të njohura në të gjithë botën, por dihet se pirja e tepërt nuk është e mirë për trupin tonë. Një shishe mesatare e pijeve freskuese përmban 60 gram sheqer.
Rekomandohet që njerëzit të reduktojnë sasinë e sheqerit në dietën e tyre. Balanca ideale është që sheqeri të përbëjë 10 për qind të marrjes së kalorive ditore, thotë dietologia Amy Gorin.
Një alternativë ndaj pijeve të gazuara të ëmbëlsuara është uji i gazuar me limon ose portokall.
Caj i ftohte
– Çaji i ftohtë përmban po aq sheqer sa edhe pijet e gazuara. Ka një lidhje mes atyre që pinë sasi të mëdha çaji të ftohtë dhe atyre që zhvillojnë diabetin e tipit 2 – thotë dietologia amerikane Jinan Bani.
Lëng me aditivë
Ekspertët thonë se është e zakonshme që kompanitë që prodhojnë pije të shtojnë aditivë të ndryshëm në lëng dhe kështu pija merr vetëm kalori shtesë boshe.
Pije me ëmbëlsues artificialë
Ëmbëlsuesit artificialë si aspartami dhe sukraloza janë të dëmshme për mikrobiomën dhe shëndetin tonë të zorrëve.
– Janë të këqija për shëndetin tonë të përgjithshëm, sepse zorrët luajnë një rol kyç në shumë sisteme të trupit si imuniteti, hormonet, prodhimi i serotoninës dhe përthithja e lëndëve ushqyese – thotë dietologia.
Pije të pasuruara me nektar agave
Shurupi agave është një ëmbëlsues i bërë nga lëngu i bimës agave. Zëvendësuesi i sheqerit është bërë gjithnjë e më popullor vitet e fundit falë përfitimeve të supozuara shëndetësore në krahasim me mjaltin dhe sheqerin. Megjithatë, sipas Kylie, është shurup misri me fruktozë të lartë që maskohet si një ëmbëlsues alternativ i shëndetshëm.
Produktet e agave që shiten në supermarkete zakonisht përmbajnë 80 deri në 90 për qind fruktozë. Normalisht, mëlçia konverton fruktozën në glukozë, por një sasi e madhe prej saj do të thotë se ajo kthehet në yndyrë. Kjo yndyrë e tepërt, thotë Kyle, do të shfaqet në stomak.
Frape
Ato mund të jenë gjithnjë e më popullore, por frapes janë të ngarkuar me sheqer dhe yndyrë.
Ky, thekson Kylie, është një kombinim i sheqerit nga shurupi dhe yndyrës së ngopur që zakonisht vjen nga kremi.
Pavarësisht se janë të shijshme, yndyra dhe sheqeri çojnë në yndyrë të tepërt duke rritur hormonin e insulinës. Ato gjithashtu mund të çojnë në sindromën metabolike dhe rezistencën ndaj insulinës.
Kafe e ftohte
Kafetë e ngrira ose të ngrira me qumësht përmbajnë një sasi të ngjashme sheqeri si pijet e gazuara.
Pijet e ëmbëlsuara të kafesë janë identifikuar si një element kryesor dietik që kontribuon në mënyrë të konsiderueshme në marrjen e sheqerit të shtuar.