Tre proteinat më të mira për një zemër të shëndetshme
Me kalimin e moshës, ruajtja e shëndetit të zemrës bëhet gjithnjë e më e rëndësishme.

Zgjedhjet tona dietike luajnë një rol të rëndësishëm në këtë, dhe marrja e proteinave është një faktor kyç.
Mishi i kuq, një burim popullor i proteinave, është lidhur me nivele më të larta të kolesterolit dhe një rrezik në rritje të sëmundjeve të zemrës. Konsumimi i rregullt i mishit të kuq mund të çojë në nivele të larta të kolesterolit LDL (të keq), i cili kontribuon në grumbullimin e pllakave në arterie dhe në fund rrit rrezikun e sulmit në zemër dhe goditjes në tru.
Pra, nëse duam të përmirësojmë shëndetin e zemrës, çelësi është të gjejmë alternativa më të shëndetshme. Për fat të mirë, nutricionistët Lisa Andrews dhe Krutika Nanavati kanë zbuluar disa opsione të shkëlqyera që janë të shkëlqyera për shëndetin e zemrës dhe ndihmojnë në kontrollin e niveleve të kolesterolit.
Për ata që i duan ushqimet e detit, por nuk janë të disponuar për salmon, karkalecat dhe molusqet janë një opsion i shkëlqyeshëm.
Karkalecat dhe ushqimet e tjera të detit janë të mira për zemrën tuaj sepse përmbajnë selen, një antioksidant që mbron qelizat në trupin tuaj nga dëmtimi i radikaleve të lira, thotë Andrews për SheFinds.
Përveç kësaj, ushqimi i detit është një burim i acideve yndyrore omega-3 që kontribuojnë në shëndetin e zemrës duke reduktuar inflamacionin dhe duke përmirësuar funksionin e enëve të gjakut. Me pak kalori dhe yndyrë, karkalecat dhe butakët janë perfektë për vëzhguesit e peshës që kërkojnë opsione të shijshme proteinash që ndihmojnë në uljen e niveleve të kolesterolit.
Shpendët, veçanërisht mishi i pulës dhe gjelit të detit pa lëkurë, është një zgjedhje klasike e proteinave pa yndyrë. Andrews thekson rëndësinë e shpendëve, duke thënë:
Pulat pa lëkurë dhe gjeli i detit janë opsione të shkëlqyera për humbje peshe, sepse ato janë proteina pa yndyrë dhe përmbajnë më pak kalori sesa mishi i kuq.
Nanavati pajtohet dhe thekson: “Gjoksi i pulës është i ulët në yndyrë dhe i lartë në proteina. Plus, gjoksi i gjelit të detit është gjithashtu i dobët dhe i pasur me proteina”.
Edhe pse me pak kalori, veçanërisht në krahasim me mishin e kuq, Andrews vëren se mishi i pulës dhe gjelit të detit përmbajnë ende vitamina B, si B6 dhe B12, të cilat nevojiten për të ulur homocisteinën, një kimikat i lidhur me sëmundjet e zemrës dhe goditjet në tru.
Peshqit e yndyrshëm si salmoni dhe skumbri janë alternativa të shkëlqyera për mishin e kuq. Sipas Andrews, këto burime të shijshme proteinash “përmbajnë acide yndyrore omega-3 që ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit dhe mbrojtjen e zemrës sonë”. Këto yndyrna jo vetëm që mbështesin shëndetin e zemrës, por gjithashtu kontribuojnë në humbjen e peshës.
“Yndyrnat e shëndetshme në ushqim gjithashtu ndihmojnë në nxitjen e ndjenjës së ngopjes, të cilat mund të ndihmojnë në humbjen e peshës”, vuri në dukje dietologia. Nanavati arrin në përfundimin se ky mish është “i mbushur me proteina”, me 22 gramë për 85 gram.