Një fermë daneze prodhon ushqim për insektet

Një fermë daneze prodhon ushqim për insektet

Në fund të një rruge të vogël fshati në Danimarkë është fabrika Enorm, një fermë insektesh e themeluar nga një danez që dëshiron të revolucionarizojë ushqimin e bagëtive.

Jane Lind Sam dhe babai i saj Carsten Lind Pedersen zëvendësuan derrat me miza dhe krijuan një fabrikë prej 22,000 metrash katrorë ku synojnë të prodhojnë më shumë se 10,000 ton miell insektesh dhe vaj në vit.

Fabrika, e cila u hap në dhjetor 2023, është më e madhja e këtij lloji në Evropën Veriore dhe produktet e saj fillimisht do të përdoren nga fermerët për ushqimin e kafshëve dhe, ndoshta në të ardhmen, për konsum njerëzor. Dy sipërmarrësit po bëjnë produkte që do të “zëvendësojnë produkte të tjera, ndoshta më pak miqësore me mjedisin”. Ata shpresojnë të kontribuojnë në evolucionin e bujqësisë në një vend ku ndikimi i sektorit në klimën është vazhdimisht nën vëzhgim.

Në vitin 2020, një raport nga Universiteti i Kopenhagës tregoi se importimi i produkteve të sojës për ushqimin e kafshëve lëshon shtatë milionë ton dioksid karboni që ngroh planetin, që përfaqëson 60 për qind të emetimeve totale të dioksidit të karbonit nga bujqësia daneze.

Megjithatë, Enorm – e cila filloi prodhimin me ndihmën e investimeve publike dhe private – ka ende një libër modest të porosive. Nën dritat fluoreshente bruz, miliona miza të zeza gumëzhinin në rreth 500 kafaze plastike.

Por sipas Platformës Ndërkombëtare për Insektet për Ushqim dhe Ushqim, industria po rritet dhe prodhimi i ushqimit të insekteve mund të arrijë në një milion ton deri në vitin 2030.

Brenda objektit, është e pamundur të shmanget zhurma e insekteve që lëshojnë vezë pandërprerë gjatë gjithë jetës së tyre 10-ditore. Çdo ditë prodhohen rreth 25 kilogramë vezë. Një gram korrespondon me rreth 40,000 vezë.

– Janë kafshë magjepsëse. Dhe unë mendoj se është e mahnitshme që ata mund të jetojnë në çdo lëndë organike – thotë Lind Sam.

Nils Thomas Eriksen, një biolog në Universitetin e Aalborg, tha se insektet mund të hanë materiale që kafshët e tjera nuk kanë gjasa t’i hanë, kështu që ne mund të përdorim më mirë nënproduktet bujqësore dhe mbetjet ushqimore. Minimizimi i mbetjeve është një nga qëllimet kryesore të Enorm dhe prodhuesit kanë theksuar se kultivimi i insekteve lehtëson riciklimin e lëndëve ushqyese.

Duhen nga 40 deri në 50 ditë për të prodhuar produktin e përfunduar, i cili është kryesisht miell me një përmbajtje proteine ​​prej 55 për qind. Më pas shpërndahet në të gjithë Evropën – megjithëse Enorm mbetet i matur në lidhje me identitetin e klientëve të tij, ai përdoret për ushqim fermash për derrat, shpendët, peshqit dhe kafshët shtëpiake.

Kompania vëren gjithashtu se larvat kanë “potencial për integrim në të ardhmen në dietën e njeriut”.

LEXO EDHE:

Back to top button