Këto tre produkte qumështi janë më të dëmshmet për shëndetin dhe shumë prej nesh i hamë çdo ditë

Shumë mjekë pajtohen se përdorimi i rregullt i produkteve të qumështit të fermentuar, të cilat përmbajnë baktere të dobishme për mikroflorën e zorrëve, janë baza e një stili jetese të shëndetshëm dhe ushqimi i duhur.

Sidoqoftë, jo të gjithë kanë një efekt të dobishëm në trupin e njeriut. Dr. Daria Rusakov , studiuese në “Institutin e Kërkimeve Ushqimore” , klinika konsulente shkencore “Ushqimi dhe Shëndeti” përpiloi një listë të produkteve të qumështit të fermentuar që janë të rrezikshme për shëndetin.

Kos me aditivë

 

 

Jogurtet me aditivë të ndryshëm nuk janë natyrshëm “qumësht” sepse përmbajnë shumë më tepër karbohidrate se çdo produkt tjetër qumështi i fermentuar. Për shkak të aditivëve të panatyrshëm dhe sasisë së madhe të sheqerit, që pengon përthithjen e kalciumit, ato i përkasin ëmbëlsirave, jo produkteve të qumështit.

Produkte të qumështit pa yndyrë

 

 

Edhe pse shumica i marrin sepse mendojnë se janë të ulëta në kalori dhe të shëndetshme, produktet e qumështit me pak yndyrë janë në të vërtetë çdo gjë tjetër veçse. Fakti është se në përbërjen e kosit të tillë shtohet niseshte për të arritur konsistencën e kërkuar, e cila është po aq kalorike sa karbohidratet. Problemi qëndron në faktin se “qumështi” pa yndyrë nuk e ngop organizmin, por, përkundrazi, stimulon oreksin duke rritur nivelin e sheqerit në gjak.

Krem me yndyrë

 

 

Kosi me përmbajtje yndyre 25-30 për qind është një nga ushqimet më të vështira për t’u tretur, pengon punën e pankreasit dhe mëlçisë. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se duhet të hiqni dorë plotësisht nga ky ushqim. Për të shmangur problemet me tretjen dhe rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve gastrointestinale, mjafton vetëm të merret ai me përmbajtje më të ulët yndyre – 10-15 për qind.

LEXO EDHE:

Back to top button