Një perime shpesh e lënë pas dore është shpëtim për shumë sëmundje
Një perime shpesh e lënë pas dore është shpëtim për shumë sëmundje

Egjiptianët dhe romakët e lashtë hanin presh dhe edhe sot vlerësohet si një perime e shëndetshme dhe e shijshme, edhe pse shpesh lihet pas dore.
Rreth 100 gramë presh të ziera përmbajnë vetëm rreth tridhjetë kalori. Vlera e ulët e energjisë, pasuria e lëndëve ushqyese, fibrat dietike, polifenolet dhe komponimet e squfurit kanë një efekt të dobishëm për shëndetin.
Beta-karoteni shndërrohet në trupin tonë në vitaminë A, e cila është e rëndësishme për shëndetin e syve, sistemin riprodhues dhe imunitetin. Preshi është një burim i shkëlqyer i vitaminës C dhe gjendet kryesisht në pjesët me gjethe jeshile. Është i pasur edhe me fruktooligosakaride dhe inulinë, fibra që veprojnë si probiotik, shkruan Vitamini.hr.
Mund të gjenden sasi të vogla të kaliumit, bakrit, hekurit dhe manganit, të cilat mund të ndihmojnë në zbutjen e simptomave të PMS dhe të përfitojnë shëndetin e tiroides.
Preshi ndikon edhe në detoksifikimin e organizmit, në reduktimin e proceseve inflamatore, si dhe në shëndetin e zemrës dhe enëve të gjakut. Alicina nga preshi ka efekte antibakteriale dhe antivirale dhe mund të ulë nivelin e kolesterolit në gjak dhe presionin e gjakut.
Preshi është një perime që shpesh e neglizhojmë padrejtësisht dhe me konsum të rregullt mund të ulim tensionin e gjakut, nivelin e kolesterolit, të mbrojmë zemrën dhe të detoksojmë të gjithë trupin.
Ngrënia e preshit mund të zgjasë ndjenjën e ngopjes si dhe të zvogëlojë oreksin, gjë që është e mirë për njerëzit që duan të humbin peshë ose thjesht të kujdesen për dietën e tyre.