Ky ushqim është më i keqi për enët e gjakut: “helmon” organizmin dhe shumë njerëz e duan atë

Ky ushqim është më i keqi për enët e gjakut: “helmon” organizmin dhe shumë njerëz e duan atë

Mjekët dhe nutricionistët shpesh flasin për rëndësinë e një diete të duhur dhe të shëndetshme sepse është një nga faktorët nga i cili varet shëndeti i të gjithë organizmit.

Megjithatë, ne shpeshherë arrijmë tek ushqimi që është shumë i dëmshëm dhe, sipas mjekëve gastroenterologë, helmon trupin.

Është veçanërisht e rëndësishme të kufizohet konsumi i salsiçeve dhe produkteve të tymosura. Enët e gjakut ndikohen negativisht nga trajtimet në dukje të padëmshme si pasta, ëmbëlsira, ëmbëlsira, kifle, ketchup, salcat dhe ushqimet e ndryshme.

Ushqime të tilla janë plot kripë, konservues, sheqer, aditivë të ndryshëm, madje edhe vajra të hidrogjenizuara dhe margarinë. Kur nxehen, këta zëvendësues të lirë të gjalpit çlirojnë kancerogjenë dhe i lëshojnë ato në trup.

Yndyrnat trans janë të rrezikshme sepse nuk përthithen nga trupi, por depozitohen në indin lidhës dhe kalojnë në yndyrën nënlëkurore. Kjo e vështirëson prodhimin e insulinës, ndikon në formimin e gazrave në enët e gjakut dhe rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës.
Me fjalë të tjera, yndyrnat trans rrisin nivelet e kolesterolit, shkaktojnë rezistencë ndaj insulinës dhe diabet. Ato shkaktojnë shtim në peshë, gjë që ngarkon organe dhe sisteme të ndryshme.

Me pak fjalë, për një trup dhe mendje të shëndetshme, është e rëndësishme të hani ushqime të pasura me lëndë ushqyese që ushqejnë mikrobiomën: fruta, perime, drithëra, arra, fara dhe bishtajore.

Të gjitha këto ushqime përmbajnë fibra dhe polifenole që ushqejnë bakteret e mira. Një opsion i mirë janë ushqimet e fermentuara si kefiri, lakër turshi dhe kimchi, të cilat janë të pasura me probiotikë miqësorë për zorrët. Dhe, sigurisht, mos harroni të pini shumë ujë.

LEXO EDHE:

Back to top button